Venezuela: Maler litteraturen et realistisk portræt af det kriseramte land?

Tilhængere af præsident Nicolás Maduro og hans forgænger Hugo Chavez – hvis kontrafej bæres af en deltager – under årets 1. maj-march i hovedstaden Caracas.


Foto: Javier Campos/NurPhoto via Getty Images

6. maj 2022

¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika

Podcasten sætter fokus på stort og småt i Mellem- og Sydamerika og dækker både aktuelle begivenheder, tendenser og kulturelle fænomener fra hele regionen.

Bag podcasten står Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard, journalister med speciale i Latinamerika.

Alle afsnit af podcasten på Globalnyt

Lyt til ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika på Buzzsprout

Følg med på Facebook

Hvad sker der egentlig i Venezuela i øjeblikket?

Efter flere år med økonomisk krise, demonstrationer mod præsident Nicolás Maduro og en humanitær krise, der har fået omkring 5,5 millioner indbyggere til at forlade landet, blev Venezuela i 2019 pludselig et land med to præsidenter: Den officielt siddende præsident, Nicolás Maduro, og Juan Guaidó, som erklærede sig selv for midlertidig præsident, og hurtigt blev internationalt anerkendt af både USA og flere lande i EU.

Men det er ikke meget, vi har hørt om situationen i Venezuela siden da – som jo nok til dels skyldes, at alles øjne har været rettet mod corona-pandemien. Og da slet ikke i Danmark. Så hvad skete der med Juan Guaido, som mange håbede ville få styr på situationen? Ja, han er, sammen med cirka 20 procent af befolkningen de sidste seks år, flygtet ud af landet.

“Mennesker ryger ind og ud af ovne i begravelsesforretningerne, som det brød der mangler på hylderne i supermarkederne”, står der i romanen Nat i Caracas (2019), der er skrevet af Karina Sainz Borgo. 

Selvom det er fiktion, er der vist ingen tvivl om, at krisen i hendes hjemland, har været inspiration til at skrive bogen. Hun sætter nemlig ord på den økonomiske, politiske og humanitære krise, der finder sted i Venezuela, og hun gør det tydeligt for læserne, hvorfor så mange er flygtet. For hun har svært ved at genkende Venezuela, og selv bor hun i dag i Spanien.

Kvindelige forfattere træder ind på scenen

Latinamerikanske forfattere byder på flere romaner, som gennem historiernes hovedpersoner beskriver landet og dets historie. I det 21. århundrede snakker man om et boom af kvindelige forfattere i regionen. Latinamerika er ellers en region, hvor kvinder til tider har stået i skyggen af mænd på grund af den patriarkalske samfundsstruktur. 

For at forstå Latinamerika gennem litteraturen anbefaler ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika forfatteren Isabel Allende, der blandt mange bøger har skrevet klassikeren Åndernes hus. Den handler om militærkuppet mod den demokratisk-valgte præsident Salvador Allende ledt an af Augusto Pinochet i 1973 og tiden før og efter i Chile.

Også den cubanske forfatter Cecilia Samartin, som har skrevet flere romaner om sit hjemland, er værd at læse. Start med bogen “Drømmehjerte”, som på en let og elegant måde fører læseren gennem tiden før, under og efter revolutionen ført an af Fidel Castro i 1959.