Verden rundt: Endnu en begmand til det britiske imperium

gettyimages-1231095980
Det var angiveligt et indslag, der handlede om den kinesiske stats mishandling af kvindelige uighur i interneringslejre, der fik Kina til at forbyde BBC World News.
Foto: Mehmet Eser/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

19. februar 2021

Slut med BBC i Kina
De kinesiske myndigheder har forbudt BBC World News i Kina inklusive Hong Kong. Forbuddet gælder i første omgang for et år og begrundes med, at det britiske medie har rapporteret ”usandfærdigt” og har skadet den ”nationale sammenhæng”, skriver Radio Free Asia.

Angiveligt kommer forbuddet som konsekvens af et nyligt indslag, hvor BBC har interviewet kvindelige uighurer om seksuelle overgreb og voldtægt begået mod dem i de berygtede lejre, hvor den kinesiske stat internerer medlemmer af det etniske muslimske mindretal i Xinjiang-provinsen.

Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, har på Twitter kaldt forbuddet ”en uacceptabel begrænsning af pressefrihed” og fortsætter:

“Kina har nogle af klodens hårdeste restriktioner for medier og internet, og dette seneste skridt vil kun ødelægge Kinas omdømme i verdens øjne.”

Ifølge Deutsche Welle er BBC World News ikke normalt inkluderet i kinesiske tv-pakker, men kan ses på nogle hoteller og lejlighedsbygninger. Det tyske medie skriver også, at forbuddet mod BBC kommer, en uge efter at den britiske mediereguleringsmyndighed har forbudt en kinesisk tv-kanal, da der var rod med rettighederne til netværket.

BBC selv udtrykker skuffelse over Kinas beslutning, og skriver i en udtalelse: ”BBC er verdens mest betroede internationale nyheds-TV-station og rapporterer historier fra hele verden på en fair, upartisk måde og uden frygt eller begunstigelse.”

Det skønnes, at op mod en million af de 1,7 millioner venezuelanske flygtninge i Colombia har krydset grænsen illegalt og har derfor haft hverken officiel status eller ret til hjælp.


Foto: Guillermo Legaria/Getty Images

Naboland giver beskyttelse til 1,7 million venezuelanske flygtninge
5,4 millioner venezuelanere er flygtet fra deres hjemland i løbet af den voldsomme krise, det sydamerikanske land går igennem. Mere end 1,7 millioner har søgt tilflugt i nabolandet Colombia, hvor over halvdelen ikke har haft nogen legal status i landet – indtil nu. En ny bestemmelse giver nemlig venezuelanerne status som midlertidigt beskyttede i 10 år, det annoncerede Colombias præsident, Ivan Duque, den 8. februar i fællesskab med FN’s højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi.

Bestemmelsen gælder samtlige venezuelanere, migrantarbejdere som asylansøgere, der er ankommet til Colombia inden 31. januar i år. Statussen som midlertidigt beskyttede giver dem bedre adgang til det colombianske arbejdsmarked og sociale services, som de mange illegale flygtninge ellers har stået udenfor.

I en udtalelse roser Filippo Grandi Colombias ”ekstraordinære generøsitet” og kalder både beslutningen “en livsændrende gestus” og ”et mønstereksempel på pragmatisme og medmenneskelighed.”

Et kriminelt netværk i Cameroun har solgt babyer af enlige mødre og teenagemødre til DRC. Babyen på billedet er dog kenyansk og har intet med sagen at gøre.


Foto: Donwilson Odhiambo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Babyhandel i det centrale Afrika
Og så til et par historier med nogle uger på bagen.

I slutningen af januar annoncerede politiet i Cameroun, at det havde åbnet en efterforskning af illegal handel med babyer til Den Demokratiske Reublik Congo (DRC). Samme dag havde politiet arresteret flere mennesker, mistænkt for at have tilknytning til det kriminelle netværk. Det skriver Voice of America.

Anholdelserne fandt sted i hovedstaden Yaoundé, og blandt de anholdte var en 41-årig mand, der har givet politiet indblik i, hvordan netværket opererer. 

Manden fortalte politiet, hvordan han via de sociale medier var kommet i kontakt med en congolesisk kvinde, der tilbød at tage sig af nyfødte børn, som mødrene – af den ene eller anden grund – ikke har mulighed for at tage sig af. Selv siger han, at hans egen motivation var at hjælpe fattige, enlige mødre og særligt teenagemødre, der alternativt ikke vil have andet valg end at efterlade deres børn til at dø på gaden.

De øvrige anholdte tæller blandt andet en online trafficker, der har faciliteret køb og salg, to mødre, der ønskede at sælge deres babyer og to kvindelige købere fra DRC. Fire babyer blev også fundet på stedet – de er kommet på hospitalet, hvor deres tilstand overvåges.

Politiet rykkede ud, efter naboer havde slået alarm, da de undrede sig over barnegråden og en ung, gravid kvinde, der var i nærheden af huset.

Der er ingen statistik over trafficking af børn i Cameroun, men ifølge The Voice of America oplyser myndighederne, at barnløse par både i og uden for landets grænser i stigende grad stjæler eller køber børn. Angiveligt koster en 24 timer gammel baby 2.000 dollars, cirka 12.250 kroner, mens babyer over tre måneder, der er mere robuste, koster 6.000 dollars – godt 36.700 kroner.

Det britiske imperium skrumper
”Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!” Sådan lød det engang, men det klinger efterhånden ret hult i nutiden, hvor det britiske imperium er en skygge af sig selv.

Senest har FN’ maritime tribunal afvist Storbritanniens krav på Chagos-øerne, en lille øgruppe, der ligger cirka midt i det indiske ocean mellem Madagascar og Indien.

Dermed bekræfter retten, hvad Den Internationale Domstol, FN’s primære juridiske organ, og en afstemning i FN’s generalforsamling allerede har tilkendegivet. Den maritime domstol kritiserer samtidig Storbritannien for ikke at have tilbageleveret Chagos-øerne til den tidligere britiske koloni Mauritius, der gør krav på øgruppen.

Efter afgørelsen, der faldt 28. januar, har en talsperson fra det britiske udenrigsministerium udtalt: ”Vi i Storbritannien tvivler ikke på vores suverænitet over det Britiske Territorium i Det Indiske Ocean (BIOT), som har været under fortsat britisk kontrol siden 1814. Mauritius har aldrig haft suverænitet over BIOT, og Storbritannien anerkender ikke dets krav”. Det skriver BBC.

På en af øerne i øgruppen ligger der en amerikansk militærbase, der blev etableret efter en aftale, der blev indgået mellem regeringerne i USA og Storbritannien i 1960’erne. Storbritannien har tidligere lovet at overlevere øgruppen, når den ikke længere er nødvendig i forsvarssammenhæng.

BBC skriver, at Mauritius efter afgørelsen i den maritime domstol burde kunne gå i gang med at trække sine nye maritime grænser. Med til historien hører også, at ældre chagosier, hvorfra nogle af dem blev fjernet med tvang af britiske tropper, i årevis har ført kampagne for at få lov til at vende tilbage til deres fødeø.