Der er ikke noget som elektrisk lys, der kan få øjnene op hos folk, som ikke tidligere har oplevet det. Det er som et vidunder! House of Wonders – Vidundernes hus på dansk – har i flere generationer givet folk den oplevelse.
Bygningen fra 1883 var den første med indlagt el og en fungerende elevator i Zanzibar og i hele Østafrika. På den måde var Vidundernes hus meget moderne og viste på den tid vejen frem. House of Wonders står ved havnefronten i Zanzibars største by, Stone Town, og er et vartegn for øen.
Juledag, den 25. december, faldt dele af bygningen imidlertid sammen. Huset har været en vigtig turistattraktion for Stone Town, og ødelæggelsen er en katastrofe for den historiske og kulturelle arv.
Bygningen blev oprindelig opført til Sultan Barghash bin Said, som var søn af den første osmanniske sultan, Said bin Sultan, der flyttede sit hof fra Oman til Zanzibar i 1840. Sultan Barghash ville gerne tage Zanzibar ind i den moderne tid og ville med bygningen blandt andet vise, hvad der var muligt med datidens mest moderne midler.
Et åbenlyst forfald
Desværre har bygningen siden fået lov at forfalde. Allerede i 2012 var dele af bygningen i så dårlig stand, at den blev delvis lukket. Min kone var i starten af 2015 sammen med vores dreng på en rundtur. De fik lige lov at komme ind i bygningen, men måtte ikke gå op i tårnet. Efter lidt snak tillod vagten alligevel, at de gik op – hvis de betalte lidt ekstra! De fik set tårnet, som nu ligger i brokker spredt rundt omkring bygningen, indefra. Det er netop den attitude, som er problemet. I stedet for at gøre noget alvorligt ved den historiske bygning har myndighederne ladet stå til, mens enkeltpersoner har tjent småpenge på at bryde reglerne.
Jeg var i tre år udsendt til Zanzibar for at købe og renovere en gammel bygning i det historiske centrum. Det kommer ikke bag på nogen, som har arbejdet med restaurering i Stone Town, at denne arkitektoniske og historiske perle falder sammen lige for øjnene af én. Det samme er sket med mange andre historiske bygninger og er primært resultatet af års negligering.
I august 1896 blev flere bygninger rundt om Vidundernes hus ødelagt under det, som er blevet kaldt den korteste krig i historien, da den kun lige varede en time. Et kraftigt britisk bombardement fik hurtigt bugt med en selvudnævnt sultan, der troede han kunne regere uden koloniens velsignelse.
Før bombardementet stod der på havnen et karakteristisk fyr, som blev fuldstændig smadret, hvorimod Vidundernes hus kun fik mindre skader. Under ombygningen i 1897 blev et klokketårn bygget til på fronten af Vidundernes hus for at erstatte fyret. Det er det tårn, som nu er braset sammen, og som har taget en del af bygningen med.
To håndværkere døde ved sammenstyrtningen, og fire er på hospitalet med alvorlige kvæstelser.
Efter konflikten med briterne fungerede Vidundernes hus i en periode som sekretariat for kolonimyndighederne, men har ellers primært fungeret som museum. I forrummet stod en traditionel båd som eksempel på de både, folk fra Oman brugte til at sejle ned langs den østafrikanske kyst.
Netop relationen til Oman er forhåbentlig også bygningens redning. Den nu afdøde Sultan af Oman, Qaboos bin Said, donerede før sin død et større beløb til restaurering, og et italiensk firma fik i 2019 kontrakt på at skulle istandsætte den historiske bygning. Ifølge myndighederne er istandsættelsen ikke kommet længere på grund af corona.
Man har lov at håbe, at bygningen kan genskabes i sin tidligere pragt. Det vil glæde de lokale såvel som de mange turister, som årligt kommer til denne perle af en by i det indiske ocean.
Nik Bredholt er sekretariatsleder i Religion & Samfund (Resam).