Siden juli har borgere i Iraks sydlige provins Basra demonstreret mod regeringen, som efter parlamentsvalget i maj fortsat ikke er konstitueret (en ny regering skulle være konstitueret i dag samtidigt med publicering af denne artikel, red.).
Mangel på arbejdspladser, infrastruktur og elektriciteten betyder, at normale mennesker ikke kan opretholde en hverdag. Men det mest presserende problem er også det mest basale: vand.
Når vand bliver politisk
Floden, som er sammenløbet mellem de store floder Tigris og Eufrates, løber også igennem Syrien, Tyrkiet og Iran. Menneskeskabt konflikt som borgerkrigen i Syrien og tørke har tilsammen politiseret floden.
Rent vand er en knap ressource i krisetider, og dermed også et redskab for kontrol og magt. Basra ligger for enden af floden, som munder ud i den persiske golf. På den måde står Basras borgere sidst i køen til rent vand.
Havvand i hanerne
Ud af vandhanerne kommer nu vand med et saltindhold så højt som havvand, og kan være forurenet på andre måder. Ifølge borgerne selv kan det hverken bruges til madlavning, bad og slet ikke som drikkevand.
Miljøeksperter har i de seneste år advaret om, at Basra ville mangle vand. Borgerne mærker nu denne advarsel på egen krop. Op mod 90.000 mennesker er blevet indlagt som følge af at have benyttet sig af vandet. Eksempelvis giver det forurenede vand slemt udslæt, hvis man tager bad i det.
27 døde og 100 såret
Demonstranter har brændt regeringsbygninger af og i situationer været voldelige. Præsident Haidar al-Abadi beordrede regeringsstyrker til at inddæmme protesterne, hvilket har ført til sammenstød mellem regeringsstyrker og demonstranter.
27 har mistet livet, og omkring 100 mennesker er såret.
Iran og USA indblandet
Ligeledes har demonstranter angrebet Irans konsulat, fordi de beskylder nabolandet for at have en finger med i det politiske magtspil, som lige nu foregår i Irak efter parlamentsvalget i maj.
USA udtalte i fredags, at de ville lukke deres konsulat i Basra på grund af en forhøjet sikkerhedstrussel fra Iran.
Sidste tirsdag blev Soad al-Ali, en 46-årig aktivist, skudt og dræbt af ukendte gerningsmænd i Basra, efter at hun har deltaget i planlægningen af protester mod regeringen for at kræve borgernes rettigheder.
Basras borger er således fanget i en international politisk krise, som lammer området, og forværre borgernes tillid til regeringen.