Verdenssundhedsorganisationen WHO tog onsdag det opsigtsvækkende skridt at erklære ebola-udbruddet i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) et såkaldt Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) – eller på dansk en international sundhedskrise.
”Tiden er inde til, at verden bemærker dette, og til at vi forstærker indsatsen,” siger WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, der roser den hidtidige indsats mod den dødelige sygdom.
”Gennem knap et år er der gjort et ekstraordinært stykke arbejde under de vanskeligste forhold. Vi skylder alle sundhedsarbejderne – der ikke kun kommer fra WHO, men også regeringer, partnere og lokalsamfund – at bære en større del af byrden.”
Erklæringen fra WHO kom onsdag i forbindelse med et møde om ebola-udbruddet i DR Congo. På mødet blev der også udtrykt dyb skuffelse over, at finansieringen af indsatsen endnu ikke er kommet fuldt ud på plads, hvilket hæmmer den livsvigtige indsats.
I år er der kommet et beløb svarende til 325 millioner kroner ind til ebola-indsatsen i DR Congo, men det er kun omkring halvdelen af, hvad der er behov for.
Med erklæringen af en international sundhedskrise kan der blive åbnet op for, at der kommer mere økonomisk støtte til at bekæmpe udbruddet.
Vigtigt at holde grænser og veje åbne
For få dage siden blev der for første gang konstateret ebola i storbyen Goma, der har næsten to millioner indbyggere. Byen ligger ved grænsen til Rwanda og er knudepunkt for rejsende til det øvrige DR Congo og resten af kontinentet, så derfor har det vakt stor bekymring, at der nu også har været et udbrud her.
Samtidig understreger WHO, at hverken udbruddet i Goma eller erklæringen af international sundhedskrise skal være årsag til at lukke transportveje eller landegrænser. Det vil i alt for høj grad ramme de lokalsamfund, der er afhængige af handel og af at kunne rejse frit.
”Det er vigtigt, at verden følger disse anbefalinger. Det er også afgørende, at stater ikke bruger PHEIC som en undskyldning for at indføre restriktioner på handel eller rejser, som vil have negative konsekvenser på hjælpeindsatsen og folks liv og levned i regionen,” siger professor Robert Steffen fra WHO.
Det er næsten et år siden, at ebola brød ud i DR Congo. Det skete den 1. august 2018. Siden da er mindst 2500 mennesker blevet smittet og over 1660 er døde af det livsfarlige virus.
Fra begyndelsen har WHO klassificeret udbruddet som et såkaldt ”level 3 emergency”, der er det mest alvorlige på WHO’s skala.