Yemen er ved at løbe tør for vand – solenergi kan være årsagen

gettyimages-1174656568
Kvinde med vand fra forsyning i Yemens hovedstad Sanaa
Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Thomas Jazrawi

10. maj 2021

Yemen har været plaget af konflikt i de seneste snart syv år, og der har derfor ikke været mange positive nyheder fra det fattige mellemøstlige land på det seneste. Én af de få  har imidlertid været den markante udbredelse af solenergi, men selv den historie har sandsynligvis en mørk bagside.

Læs også: Yemen oplever boom i solenergi på trods af borgerkrig

Det kan nemlig være en af årsagerne til, at grundvandet svinder i et rekordhøjt tempo. Hypotesen stammer fra en ny rapport fra tænketanken Conflict and Environment Observatory.

Ifølge undersøgelsen er grundvandet i Yemen på sit laveste niveau, siden man begyndte at måle det med satellitter i 2002. En af de væsentlige årsager til dette er, at solenergi er en billig måde at pumpe vand op fra undegrunden til landbrug, mener eksperterne. 

”Udbredelsen af solenergi i Yemen har en utilsigtet negativ konsekvens: Det tærer gevaldigt på landets sparsomme reserver af grundvand, som beskrevet i vores nye rapport. Det er, fordi solenergi har potentiale til at udvinde mere vand end pumpning med diesel, da der ikke er udgifter til brændstof, så der er færre økonomiske begrænsninger på anvendelse af grundvandet,” lyder det i et indlæg af Leonie Mimmo, en af rapportens forfattere.

Hungersnød og vandmangel
Hvis eksperternes bud holder stik, er det noget af et dilemma for de hårdt plagede yemenitter. Den langvarige borgerkrig har ifølge FN ført til “verdens værste humanitære katastrofe”.

Læs også: Grotesk årsdag for verdens værste humanitære krise

Fødevaresituationen er desperat. Millioner sulter, og fejlernæring er udbredt blandt børnene. Derfor er der behov for mere mad, men landbruget kræver vand i store mængder – og Yemen er blandt de mest vandknappe lande i verden. 

I konfliktens tidlige år blev niveauet af grundvand stabiliseret, fordi høje dieselpriser var skyld i, at bønderne pumpede mindre vand op til landbruget. Det betød også lavere fødevareproduktion, men fra 2018 har eksperterne imidlertid observeret et fald i grundvandsressourcerne, på trods af at nedbørsmængden har været over gennemsnittet. Derfor peger de på, at solenergi har gjort det muligt for landbruget at presse vandressourcerne yderligere. Og det er alvorligt. 

“Hvis Yemen løber tør for grundvand, må de (yemenitterne, red.) flytte. Ellers dør de. Så simpelt er det,” fortæller Neno Kukuric til Deutsche Welle. Han er ekspert i hydrologi og direktør i tænketanken International Grundwater Resources Assesment Center og peger på, at solenergien ikke er det egentlige problem. Det er i stedet manglende overvågning, regulering og kontrol.

Samme konklusion lyder fra Leonie Nimmo og resten af forskerne fra  Conflict and Environment Observatory, der står bag den nye rapport:

“Vi vil ikke opfattes, som om vi er imod installation af solenergi. Vi anerkender, at det er absolut afgørende, og at det yemenitiske folk har brug for det. Målet er at gøre anvendelse af vand mere bæredygtigt.”