Zimbabwe: Mad på vej

Redaktionen

Verdensfødevareprogrammet, WFP, har modtaget 28 mio. dollars (omkring 180 mio. kr.) fra EU-kommissionen til fødevarer til Zimbabwes hungerramte.

WFP siger, at pengene ikke kunne være kommet på et bedre tidspunkt. Bevillingen betyder nemlig, at nødvareforsyningerne, som ellers ville være løbet ud ved månedens udgang, nu kan fortsætte ved at fremskynde en leverance af 60.000 tons majs, grundnæringsmidlet for millioner af zimbabweanere.

Et nyligt overslag fra WFP siger, at over 3 millioner zimbabweanere har akut behov for fødevarehjælp, og tallet ventes at stige til 5,5 millioner de kommende 6 måneder.

Andre lande i regionen, som blev ramt af tørke sidste år, ser ud til at have klaret sig bedre end Zimbabwe. Hjælpeorganisationer lægger skylden på præsident Robert Mugabes kontroversielle jordreform, som har drevet de fleste af landets 4.500 hvide farmere væk fra deres farme og fået produktionen til at tage et hastigt dyk nedad.

Tidligere kunne Zimbabwe ikke blot brødføde sig selv, men også sende korn til nødlidende lande i det sydlige Afrika, nu er landet selv en “basketcase”.