Onsdag går 20.000 elever fra de danske ungdomsuddannelser på arbejde i skoletiden. Det sker på den årlige Dagsværkdag. Indtjeningen fra elevernes slid og slæb går til Kenyas unge homoseksuelle og deres kamp for lige rettigheder og bedre vilkår.
Operation Dagsværk og Sex & Samfund retter blikket mod Kenya, når seksuel orientering og kønsidentitet kommer på dagsordenen på de danske ungdomsuddannelser. De unge gymnasieelever arbejder som både smagsdommere, ministerrådgiver, social medie-konsulent, juletræsfælder, fiske-flyttemand og meget mere. Det skriver Operation Dagsværks sekretariat i en pressemeddelelse mandag.
“Jeg skal lave havearbejde for min farmor. Det betyder meget for hende, og hun er blevet for gammel til selv at tage sig af det fysiske. Jeg er selv biseksuel, og derfor er sagen meget vigtig for mig.,” siger Marie Christoffersen på 15 år. Hun går i 1.g på Munkensdam Gymnasium i Kolding, som er et af de 140 gymnasier, der deltager i Operation Dagsværk i år.
I Kenya er homoseksualitet ulovligt. Homoseksuelle kan idømmes op til 14 års fængsel. Diskrimination er en del af hverdagen for kenyanske homoseksuelle, der bliver udstødt af deres familie, chikaneret af politiet og nægtet adgang til sundhedsydelser og uddannelse.
I samarbejde med lokale partnerorganisationer vil projektet uddanne de unge til at blive forandringsaktører og gå forrest i kampen for homoseksuelles rettigheder. De skal lære at påvirke mediebilledet og gå i dialog med beslutningstagerne i det kenyanske sundheds- og uddannelsessystem. Projektet løber over tre år og starter i januar 2015.
”Vi kommer til at bakke op om en gruppe meget modige homo-aktivister i Kenya, som allerede med risiko for deres egne liv kæmper en kamp for lige rettigheder. Vi er utroligt glade for det modige valg, som landets gymnasieelever har taget ved at støtte noget så kontroversielt som LGBT-rettigheder (lesbian, gay, bisexual, transgender) i et afrikansk land,” siger Tania Dethlefsen, som er international chef i Sex & Samfund.
Udover det arbejde, som eleverne udfører på Dagsværkdagen onsdag den 5. november, så har flere gymnasier holdt fester og andre støttearrangementer, hvor overskuddet også går til Operation Dagsværk.
Lønnen for et dagsværk er minimum 300 kroner for fem timers arbejde.
Læs mere på od.dk og sexogsamfund.dk
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Anna Lundbak, kampagneleder, Operation Dagsværk, mobil: 21 86 97 31, mail: [email protected]
Tania Dethlefsen, International Chef, Sex & Samfund, mobil: 50 90 91 09, mail: [email protected]
Mikkel Dalum, International kommunikationsmedarbejder, Sex & Samfund, mobil: 27280753, mail: [email protected]