Trods talrige sultkatastrofer markerer FN’s Fødevareprogram torsdag Verdens Fødevaredag ved at sætte fokus på ikke blot udfordringerne rundt omkring i verden men også de reelle fremskridt, der er opnået for en verden uden sult.
ROM (WFP): Verden er fortsat præget af både natur- og menneskeskabte sultkatastrofer, men trods alt går det fremad.
Det er meldingen fra FN’s Fødevareprogram (WFP) på Verdens Fødevaredag torsdag.
“Hvert år er vi vidne til de ødelæggende konsekvenser, sult har for familier, samfund og økonomier som helhed,” siger WFP’s eksekutiv direktør Ertharin Cousin.
“Men på trods af forfærdende kriser, der martrer hele regioner, skaber vi store og bæredygtige fremskridt til endegyldigt at udrydde sult og kronisk fejlernæring.”
Færre sultende
Ifølge den årlige The State of Food Insecurity in the World 2014 rapport er det samlede antal af mennesker, der sulter på verdensplan, faldet med 37 millioner til 805 millioner, og 63 lande har nået internationale mål om at reducere sult inden 2015.
Det er et bevis på, at det er muligt at gøre fremskridt, når regeringer, humanitære organisationer og den private sektor går sammen om at skabe varige ændringer.
”Takket være det arbejde vi udfører i samarbejde med vores partnere inden for katastrofeberedskab, støtte til familielandbrug, næringsrig fødevareassistance – især til børn under deres første 1000 levedage – og opbygning af modstandskraft hos samfund til at modstå katastrofer, er millioner af mennesker nu i stand til at fokusere på at skabe en fremtid uden sult for dem selv og for den næste generation,” siger Ertharin Cousin.
Sult koster dyrt
Nyere undersøgelser har beskrevet de katastrofale følger sult og underernæring kan få for den enkeltes liv, samfund og nationale økonomier.
Data fra en række undersøgelser kaldet Cost of Hunger in Africa har vist, at sult kan reducere et lands arbejdsstyrke med 9,4 procent og det nationale BNP med op til 16,5 procent og dermed i alvorlig grad begrænse udviklingslandes evne til at foretage stærkt nødvendige investeringer og skabe økonomisk udvikling.
Det understreger, hvorfor det internationale samfund må fortsætte med at stræbe imod en verden uden sult. En verden hvor børn og familier kan bygge deres fremtid, og hvor landmænd bedre kan forsørge sig selv og hjælpe deres lokalsamfund til at blive selvforsynende, siger Cousin.
Fokus på familielandbrug
Hvert år markerer WFP Verdens Fødevaredag sammen med FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) og Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD) i Rom og kontorer rundt om i verden.
Temaet for dette års Verdens Fødevaredag er “familielandbrug,” en af de mange måder hvorpå WFP støtter lokale økonomier med at blive selvforsynende og mennesker med at skabe samfund uden sult.