Kvinder garanteret indflydelse i ny libysk grundlov

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

KØBENHAVN, 22. februar, 2016 (Institut for Menneskerettigheder): Institut for Menneskerettigheder har været helt tæt på grundlovsprocessen, og har rådgivet og sparret med adskillige af de mest centrale medlemmer af den folkevalgte grundlovsforsamling – the Constitution Drafting Assembly.

Især Dr. Ibtisam Behih, som er et af de 10 forsamlingsmedlemmer, der er blevet udvalgt til at skrive det endelige udkast til en ny Libysk grundlov. Hun er en meget passioneret fortaler for ligestilling.

Målet var at skabe et solidt fundament for Libyens fremtid med kvinder centralt placeret, og arbejdet har båret frugt. Kvinder er garanteret 25 procent af pladserne i et nyt parlament i det endelige udkast til en ny grundlov.

Det er et stort skridt taget i betragtning, at kvinder kun udgjorde 16 procent af de 200 parlamentsmedlemmer ved det seneste valg i 2014.

Kvoter virker

Nabolandet Tunsien indførte i deres nye grundlov forud for parlamentsvalget i 2014 et kvotesystem som betød, at der skulle være opstillet lige mange kandidater af hvert køn.

Det betød, at andelen af kvindelige parlamentsmedlemmer steg ved Tunesiens parlamentsvalg i 2014 til 31 procent. I 2008 lå andelen på 20 procent.

Tættere på målet, men endnu kampe at kæmpe

Dr. Ibtisams arbejdsgruppe i den folkevalgte grundlovsforsamling har nu præsenteret det seneste udkast for forsamlingen, og selvom det endnu ikke er vedtaget af forsamlingens medlemmer, er der bred enighed om, at det kommer til at danne grundlag for den kommende grundlov. På trods af det positive skridt i forhold til kvinders repræsentation, er der dog stadig centrale områder, hvor rettigheder kan styrkes. Udkastet skal derfor nu i offentlig høring for at give menige libyere mulighed for at kommentere, og for at øge bevidstheden om forsamlingens arbejde.

Institut for Menneskerettigheder har samarbejdet med den libyske grundlovsforsamling, siden den blev valgt i 2014. Fokus har været på at grundlovssikre menneskerettigheder generelt og kvinders civile og politiske rettigheder specifikt i et fremtidigt Libyen.

Som næste skridt i samarbejdet med den libyske grundlovsforsamling vil Instituttet støtte den offentlige høringsproces for at sikre, at menige libyske borgere får mulighed for at høre om og kommentere forsamlingens arbejde.

Institut for Menneskerettigheders arbejde i Libyen er støttet af Det Arabiske Initiativ.