Offentlige anklagere, dommere, advokater, menneskerettighedsaktivister og personer der arbejder med rehabilitering er samlet. De har bidraget til, deltaget i eller har interesse for det nationale program kaldet Karama, som har som mål at bekæmpe tortur og andre former for overgreb i Jordan.
Karama-programmet blev startet i 2008, og nu afsluttes programmets tredje fase. Resultater opnået indtil nu bliver præsenteret af partnere og deltagere i programmets aktiviteter.
"Programmet har bidraget til at forbedre behandlingen af og betingelserne for tilbageholdte personer i detentions- og rehabiliteringscentre i Jordan. Men det har også styrket forskellige professionelle gruppers kapacitet, så de er bedre rustet til at bekæmpe alle former for overgreb og tortur, " beretter Lubna Nasser – DIGNITYs repræsentant på Jordan-kontoret.
Danske erfaringer er relevante i Jordan
"Vi har lyttet til danske erfaringer og har lært meget af de danske eksperter, der har besøgt Jordan" siger dommer Ali Mseimi, ansat ved den Jordanske Højesteret.
Den danske juraprofessor Birgit Feldtmann, der også deltog i træningen af offentlige anklagere den 2. april, fremhæver det givende ved peer-to-peer tilgangen, f.eks. udvekslingsbesøg mellem jordanske og danske offentlige anklagere:
"Selv om landene og konteksterne er forskellige, er der stadig overlap i forhold til de problemer, de professionelle står overfor og nogle udfordringer kan betragtes som universelle."
Ved ceremonien tog tidligere og nuværende deltagere i programmets aktiviteter også ordet. De udtrykte på forskellig måde, hvordan programmet har påvirket deres arbejde. Den offentlige anklager Rami Al-Tarawneh giver et eksempel på et nyt teknisk system, der har betydning for anklagemyndigheden, nemlig:
"Et særligt register for tortursager er blevet udviklet og bruges nu af offentlige anklagere."
Alle offentlige anklagere og dommere i Jordan har været igennem træninger i retningslinjer for, hvordan tortursager efterforskes og varetægtsfængslinger reduceres. Træningerne er blevet arrangeret af det jordanske justitsministerium, og retningslinjerne er også blevet udviklet heraf gennem Karama-programmet.
Et af de resultater, der nævnes af Nizreen Zureikat fra det Nationale Center for Menneskerettigheder (NCHR), er etableringen af et nationalt monitoreringsteam. Amal Abdelrazeq er medlem af teamet, og har modtaget undervisning i, hvordan man fører tilsyn med detentionscentre:
"FN-konventioner, elementer i dokumentationsarbejde og rapportskrivning blev behandlet på træningerne. Træninger og feltbesøg har ændret mine forventninger til og viden om fængsler."
Mizan for Law har bidraget til at øge viden og faglige kompetencer via forskellige aktiviteter, herunder udgivelse af håndbøger og studier. En af publikationerne omhandler oprejsning til ofre for tortur og andre former for overgreb. Advokat Majdi Azookah fra Mizan for Law fortæller:
"Ofrer for tortur eller andre former for overgreb har ikke ville indgive en anmeldelse, fordi de var bange for, at de vil blive udsat for det samme igen. Mizan for Law har arbejdet for at ændre dette, så ofre kan opnå retfærdighed og oprejsning. "
Hvad skal der ske nu?
Der er fortsat et behov for en indsats i forhold til at bekæmpe og forebygge tortur og andre former for overgreb i Jordan. Det fremgår af FN´s Torturkomites seneste offentliggjorte rapport om situationen i Jordan. Til ceremonien bliver det også berørt, f.eks af Nisreen Zureikat, som er formand for NCHR’s kriminaljuridske afdeling og kommissær for borgeres rettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder:
“Vi ved, at der fortsat er problemer: udfordringer med ændringerne af artikel 208 i den jordanske grundlov; problemer ved efterforskningen af sager om tortur og andre overgreb; og problemer med at ændre kulturen generelt, så tortur ikke accepteres under nogen omstændigheder. Men jeg er sikker på, at vi vil løse dem i fremtiden!"
Fjerde fase af Karama-programmet er sat til at begynde i 2017 efter en periode, hvor partnerne mere indgående vil gennemgå de præcise resultater og hvordan programmets har fungeret. Det sker samtidig med henblik på at optimere strategien for den kommende fase.
”Karama-partnerne er vigtige aktører på menneskerettighedsområdet og samarbejdet gør tilgangen stærkere. Det er vigtigt at bygge videre på det veletablerede partnerskab og fortsætte den samarbejdsorienterede tilgang og i fællesskab tage ansvar," afslutter Lubna Nasser.
DIGNITY´s antitorturprogram i Jordan gennemføres som et samarbejde med lokale partnere, hvor statslige institutioner, CSO´er og grupper af professionelle med forskellige midler og strategier arbejder for at bekæmpe tortur. Programmet hedder KARAMA og er finansieret af Udenrigsministeriet i Danmark gennem det Det arabiske Initiativ.