Unge arabere deler deres drømme for fremtiden i ny vandreudstilling

arabiske-droemme-installation-kongens-nytorv-fotograf-martin-thaulow-17091000-px-low-res-768x512
På udstillingen ARABISKE DRØMME fortæller 12 unge fra Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan om deres liv, deres drømme og ambitioner for fremtiden.
Foto: Martin Thaulow og Dapp.dk
Gerd Kieffer-Døssing

28. maj 2021

Tunesiske Khawla Bouaziz, 21, er en af de 12 unge, der medvirker i udstillingen.


Foto: Martin Thaulow og Dapp.dk
Hagen er trodsigt løftet og blikket stolt, mens Khawla Bouaziz knuger sin Mac-computer i favnen. Den er dækket af klistermærker med anti-kapitalistiske, socialistiske budskaber.

Den 21-årige tunesiske kvinde er queer-aktivist og en markant skikkelse i kampen for LGBT-personers rettigheder og en af de 12 unge fra henholdsvis Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan, som danskerne over det næste år kan møde som en del af vandreudstillingen ARABISKE DRØMME.

Gennem tekst og billeder fortæller de portrætterede om deres oplevelse af de ti år, der er gået siden Det Arabiske Forår. De fortæller om deres liv, deres håb, deres frygt, om deres drømme og ambitioner for fremtiden og om kampen for et bedre liv.

”Jeg ser mig selv som del af en global generation, der adskiller sig radikalt fra tidligere generationer. (..) De mange politiske og økonomiske chok, vi har gennemgået fra revolutionen til i dag, har hærdet os. Vi åbnede øjnene for frihed, og vi er kendetegnet ved ikke at være bange. Vi ved, at livsforholdene kan være dårlige, men vi ved også, at det ikke altid vil være sådan. Forandring er muligt – og det er min generation og de kommende generationer, der vil skabe den forandring,” lyder det blandt andet fra Khawla Bouaziz.

Indblik og forståelse
Bag udstillingen står Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP), der i snart 20 år har ageret spydspids for det danske udviklingsarbejde i Mellemøsten og Nordafrika. Gennem DAPP samarbejder en række danske organisationer med lokale partnere for at understøtte udvikling, forandring og bedre vilkår for befolkningerne med særligt fokus på rettigheder og unge.

ARABISKE DRØMME giver danskere mulighed for at komme tæt på regionen i dag og få indblik i – og måske forståelse for – hvad unge i Mellemøsten og Nordafrika håber og drømmer om i 2021; samtidig bærer udstillingen vidnesbyrd om den danske indsats, der søger at skabe bedre vilkår for borgere i de fire lande. 

Udstillingen åbnede 26. maj på Kongens Nytorv i København. Her vil den kunne ses frem til 10. juni, hvorefter den i et år vil turnere landet rundt og gæste en lang række skoler, gymnasier, biblioteker, kulturhuse m.m.

Se, hvor du kan opleve udstillingen på DAPPs hjemmeside.