DIGNITY i spidsen for dansk indsats for unge i Mellemøsten og Nordafrika

Studerende foran Cairo Universitet under protester i 2014.


Foto: Stringer/Anadolu Agency/Getty Images
Laurits Holdt

2. juni 2022

Organisationen DIGNITY skal i de kommende fem år stå i spidsen for et ambitiøst dansk udviklingsprogram i Mellemøsten og Nordafrika. Organisationen skal sammen med et konsortium af både danske, arabiske og internationale menneskerettighedsorganisationer forsøge at fremme og styrke unges rettigheder i regionen.

DIGNITY er en dansk organisation, som siden 1982 har arbejde mod tortur og har hjulpet torturofre.

Programmet er en del af en ny omgang af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP) og løber over fem år (2022-2027) fra 1. juli. Der er afsat 460 millioner kroner til programmet.

Det handler som sagt om unge, og det har to dele. Den ene del handler om at støtte civilsamfundet, hvor ungdommen skal have indflydelse og på den måde få styrket deres rettigheder. Den anden del handler om at støtte regeringerne i at indrette lovgivning og institutioner, så den unge del af befolkningen sikres mere indflydelse på samfundet og menneskerettighederne respekteres.

I Nordafrika og de arabiske lande udgør unge en meget større andel af befolkningen, end den gør i for eksempel Danmark.

De øvrige danske organisationer i konsortiet er Institut for Menneskerettigheder, International Media Support og KVINFO. Dertil kommer en række ‘underleverandører’: blandt andre den tunesiske organisation Munathara, de internationale organisationer EuroMed Rights og Euro-Mediterranean Foundation of Support to Human Rights Defenders samt de danske organisationer Danner, LGBT+ Danmark og Sex & Samfund.

Konsortiet skal derudover samarbejde med en masse forskellige civilsamfundsorganisationer og institutioner fra regionen.

DIGNITYs direktør Rasmus Grue Christensen glæder sig ved udsigten til fortsat at kunne gøre en stor og vigtig indsats i kampen for menneskerettigheder i Mellemøsten og Nordafrika og siger blandt andet:

“Den globale kamp for menneskerettigheder og demokrati har aldrig været vigtigere. Derfor er jeg enormt glad og taknemlig for, at DIGNITY nu skal stå i spidsen for et stærkt konsortium af danske og arabiske menneskerettighedsorganisationer, der sammen skal fremme demokratiske reformer, ligestilling og menneskerettigheder med særligt fokus på unges vilkår i Mellemøsten og Nordafrika i de næste fem år.”

Menneskerettighedsindsatsen er den ene af to søjler i DAPP-programmet for de kommende fem år. Den anden søjle handler om at skabe arbejdspladser i Mellemøsten og Nordafrika.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram er Danmarks program for udviklingssamarbejde i Mellemøsten og Nordafrika. Fokus ligger på Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan. Det overordnede mål er at fremme god regeringsførelse og sikre økonomiske muligheder, særligt for unge og kvinder.

Programmet begyndte som ‘Det Arabiske Initiativ’ i 2003 og blev i 2017 omdøbt til Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram.

Læs mere på Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms hjemmeside.