3,7 mio. fra EU til ADRA Danmarks arbejde i Sudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

ADRA Danmark forventer, at flere end 80.000 flygtninge vil få gavn af organisationens nye nødhjælpsprojekt i Sudan. Projektet har til formål at beskytte sydsudanesiske flygtninge i Sudan – specielt kvinder og børn. Det skriver organsationen i en pressemeddelelse torsdag.

Kvinder og børn udgør næsten 80 procent af flygtningene i White Nile State, som ligger i den sydøstlige del af landet på grænsen til Sydsudan.

ADRA arbejder i syv flygtningelejre og i de omkringliggende områder. Et område, hvor der næsten ikke er noget skov, og den smule der er, svinder hurtigt fordi både flygtninge og lokale beboere har brug for brænde til madlavning. Samtidig er klimaforandringer og en kraftig El Niño med til at tørre jorden ud.

Mange, specielt kvinder og børn, bruger derfor nu op til 15 timer om ugen på at finde brændstof til deres komfur.

Beskyttelse mod seksuelle overgreb

Udover at tage tid og gøre det svært for børnene at få tid til at gå i skole, så er det også usikkert for både kvinder og piger, der er i stor risiko for at blive bestjålet, overfaldet eller udnyttet seksuelt.

"En af ADRA’s lokale medarbejdere fortalte mig for nylig om et frygteligt overfald på fire piger, alle under 17 år, som var ude for at finde brænde. To af dem nåede at flygte, de sidste to blev voldtaget", fortæller ADRA Danmarks nødhjælpskoordinator Christian Sørensen.

Fokus på nødhjælp

Konkurrencen om de få resurser er desuden også med til at skabe spændinger og konflikt mellem de lokale beboere og flygtningene og flygtningene imellem.

Det nye projekt har derfor fokus på at udbrede brændstofbesparende ”komfurer”, som vil mindske behovet for brændstof og dermed risikoen for overgreb på kvinder og børn, konflikter i området og give børnene tid til at gå i skole.

Organisationen vil også samle ledere fra både den lokale befolkning og flygtningelejrene for at sætte fokus på problemerne og sikre en bedre beskyttelse af kvinder og børn.

ADRA har arbejdet i White Nile State siden 1986 med blandt andet fødevaresikkerhed og uddannelse. Voldsomme uroligheder i Sydsudan har igennem de sidste par år sendt mange på flugt, og vi har været nødt til at skifte fokus fra udviklingsarbejde til nødhjælp for at imødekomme de akutte behov. ADRA har i de sidste 18 måneder derfor været med til at bygge latriner, skoler, flygtningelejre og en vej til at bringe mand og vand frem til de mange tusind flygtninge.

Atter krig

Sydsudan blev et selvstændigt land den 9. juli 2011. Inden da havde næsten 50 års borgerkrig af to omgange mod Sudan, kostet mere end 2 millioner livet og sendt mere end 5 millioner på flugt – internt eller til nabolandene. Den sidste borgerkrig sluttede med en fredsaftale i 2005, og i 2011 stemte befolkningen i Sydsudan ja til en løsrivelse fra Sudan i nord.

Desværre er der igen udbrudt konflikt i Sydsudan i december 2013, hvor den Sydsudans præsident Salva Kir fyrede sin vicepræsident, Riek Machar. De to er gamle våbenfæller fra borgerkrigen mod Sudan, men bekriger nu hinanden.