Militært kupforsøg mod præsident Erdogan i Tyrkiet

tyrkiet_kup
Forfatter billede

Den tyrkiske generalstab oplyser fredag aften, at den har taget magten i Tyrkiet. “Vi har fuld kontrol og overtaget den demokratiske orden”, lød det.

Hvis generalstaben har ret, er præsident Erdogan og hans islamiske demokrati styrtet og erstattet med, hvad der i det mindste i en periode vil være en junta.

En EU-kilde siger til Reuters, at kupforsøget har tyngde. Det er ikke bare begået af et par oberster.

“Det ligner et velorkestreret kup fra centrale personer i militæret”, siger kilden, der mener, at kupmagerne kontrollerer adskillige strategiske områder i Istanbul.

I udtalelsen fra hæren, som flere internationale medier citerer, bliver følgende budskab sendt af sted:

“Tyrkiets væbnede styrker har fuldstændig overtaget administrationen af landet for at genindføre konstitutionel orden, menneskeret, frihed, lov og den overordnede sikkerhed, som har lidt skade. Vores internationale aftaler står ved magt. Vi håber, at vores gode forhold til alle lande vil fortsætte”.

Ifølge CNN Türk er landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i sikkerhed. Over en mobiltelefon siger han til CNN Türk, at det er et mindretal i militæret, som står bag kuppet. Erdogan opfordrer tyrkerne til at gå på gaden. Militæret har imidlertid udstedt udgangsforbud over hele landet.

Vil have ny forfatning

Den statslige tv-station TRT rapporterede, at militæret har erklæret undtagelsestilstand, og at landet nu er styret af et såkaldt fredsråd, som vil skrive en ny forfatning. Erdogan har ændret forfatningen, så han har fået meget mere magt.

Internationale medier melder om flere gidsler i militærets hovedkvarter i Ankara, blandt dem Tyrkiets øverste generel Hulusi Akar. Desuden er der hørt skud ved politihovedkvarteret i Istanbul. 

Der er hørt skud i den tyrkiske hovedstad, Ankara, hvor militære kampfly og helikoptere flyver over byen.

Ifølge The Telegraph viser en tv-station billeder af kampvogne ved indgangen til Atatürk-lufthavnen. Desuden var alle fly fra lufthavnen aflyst natten til lørdag.

Tv-stationen TRT oplyser, at alle lufthavne i Tyrkiet er lukkede. Det samme gælder begge broer over Bosporus-strædet.

Sikkerheden i Tyrkiet er skærpet, efter både Ankara og Istanbul inden for det seneste år er blevet ramt af flere bombeangreb, senest mod Atatürk-lufthavnen i Istanbul, hvor et selvmordsbombeangreb kostede 44 mennesker livet i sidste måned.

Tyrkiet har oplevet militærkup i 1960, 1971, 1980 og 1997. Fra 1980 til 1983 blev landet styret af militæret.

Stor uenighed mellem danske bladhuse

Vurderingen i de to store danske bladhuse er ganske forskellig af kupforsøget. I Berlingske skriver veteranreporter Poul Høi, at “militæret blev til sidst træt af Erdogan”.

“Det er ikke mere end to måneder siden, at en af de skarpeste iagttagere af tyrkisk politik skrev en overset analyse i Wall Street Journal”, anfører han og fortsætter:

Efter 13 års passivitet er det tyrkiske militærs magt stigende, og det er i dag den eneste aktør i det tyrkiske samfund, som holder præsident Erdogan tilbage, skrev Dion Nissenbaum, og han citerede bl.a. den estimerede tyrkiske analytiker og tidligere hærofficer, Mertin Gurcan, for, hvad der efter nattens begivenheder lyder halv-profetisk:

At det tyrkiske militær er den reelle opposition til præsident Erdogan.

I Politiken skriver bladets Sydøsteuropa-korrespondent derimod, at “indtrykket var, at landets regering sad så komfortabelt på magten, at ingen, og slet ikke militæret, kunne true den”.

På den baggrund kalder korrespondenten kupforsøget for “fuldstændigt overrumplende og en kæmpe-overraskelse”.

Uanset hvad, har Erdogan systematisk lukket munden på sine kritikere og ført en hård og konfrontatorisk linje.