Et fejlslagent dekret fra regeringen i Myanmar er blevet vendt til en frugtbar social dialog mellem arbejdsmarkedets parter. Det fastslår formanden for Myanmars faglige hovedorganisation CTUM (Confederation of Trade Unions af Myanmar), Maung Maung.
”Vi har fået mulighed for at drøfte med arbejdsgivere i forskellige industrisektorer om at forbedre arbejdsvilkårene ved indførelse af arbejdskontrakter,” siger han.
Uklare og tvetydige kontrakter
Forhistorien er, at regeringen sidste år dekreterede en minimumsløn svarende til 20 kroner for en otte timers arbejdsdag. Det er ikke meget, men har alligevel fået virksomhederne til at fyre tusindvis af medarbejdere. Selvom Myanmar fortsat har nogle af de laveste lønninger i verden.
Samtidig blev der indført tvungne arbejdskontrakter for registrerede firmaer på det private arbejdsmarked.
Problemet var imidlertid, at arbejderne ikke turde skrive under på kontrakterne, fordi de på flere punkter var uklare og tvetydige. Og selv efter flere måneder var det under ti procent af virksomhederne, der havde indført kontrakterne.
Et af de store problemer med de oprindelige, obligatoriske kontrakter var, at der var indført en prøvetid på tre måneder, hvor arbejderen kun fik udbetalt halvdelen eller tre fjerdedele af den aftalte løn. Det ville CTUM ikke acceptere, fordi det ifølge Maung Maung ikke er muligt at overleve på en så lav løn.
”Vi kunne ikke bede vores medlemmer om at underskrive en sådan standardkontrakt,” siger Maung Maung.
Reelle forhandlinger
Heller ikke arbejdsgiverne var tilfredse med de nye kontrakter, og det fik regeringen til først på året at indkalde til et trepartsmøde. Her gjorde CTUM det klart, at der skulle komme en forbedring i forhold til prøvetid og opsigelsesvarsler, før fagbevægelsen kunne acceptere det.
Det krav førte i februar til en reel forhandling om arbejdskontrakterne mellem de faglige organisationer og arbejdsgiverne.
”De to parter blev enige om at ændre de kontroversielle punkter i standardkontrakten. Og der blev nedsat et udvalg, der skal komme med forslag til en ny ansættelseskontrakt,” siger Maung Maung.
Endvidere blev man enige om det praktiske i, at parterne inden for samme industri sætter sig og forhandler sammen. Det vil sige tekstilarbejdernes fagforening forhandler med tekstilfabrikanterne, lastbilchauffører forhandler med transportbranchen osv.
Maung Maung betegner forløbet som ”et stort skridt” henimod at praktisere social dialog.
Stærkt forbund med i CTUM
Forhandlingsresultatet har efterfølgende fået det stærke sømandsforbund til at søge optagelse i CTUM, som i forvejen består af tekstilarbejdere, byggeri, landbrug, transport, lærere, mineindustri, fabriksarbejdere og postarbejdere.
Forhandlingsresultatet omkring ansættelseskontrakterne er en stor sejr for fagbevægelsen, der endnu er meget svag i Myanmar her i demokratiseringens spæde start. Kun omkring 200.000 arbejdere er medlemmer af en fagforening ud af en arbejdsstyrke på cirka 34 millioner mennesker.
Ulandssekretariatet samarbejder med Confederation of Trade Unions af Myanmar om at fremme social dialog for at forbedre arbejds- og leveforholdene i Myanmar.