Nigeria: Frygt for lav valgdeltagelse efter demokratisk fuser

21775605762_a677816349_k
Ligesom det var tilfældet ved valget i 2015, kommer vælgerne til at håndtere lange stemmesedler, for der er hele 73 kandidater til præsidentvalget.
Foto: IIP Photo Archive (CC BY-SA 2.0)
Laurits Holdt

21. februar 2019

Lørdag skal der efter planen være valg til parlamentet og præsidentposten i Nigeria. Det skulle godt nok have været sidste lørdag, men få timer før valghandlingen skulle begynde, meddelte valgkommissionen den måbende befolkning, at valget var udsat i en uge.

Ifølge valgkommissionen var det af ikke nærmere definerede logistiske årsager nødvendigt at udskyde valget for at sikre et frit og retfærdigt valg.

Siden har beskyldninger om valgsvindel føget gennem luften i landet, der ikke blot er den lokale stormagt i Vestafrika men også Afrikas største økonomi og folkerigeste land med omkring 190 millioner indbyggere.

For mange af vælgerne er udskydelsen mere end blot ubelejlig. For i Nigeria skal man stemme der, hvor man første gang blev registreret som vælger. Det betyder, at personer, der for eksempel er flyttet fra landet til en af landets storbyer skal rejse hjem til landsbyen for at afgive sin stemme. Den rejse tog millioner forud for det planlagte valg sidste lørdag. Forgæves viste det sig.

Nu frygter det politiske establishment, at mange ikke har tid eller råd til at at tage turen en gang til.

Derfor har regeringen gjort fredag til fridag for de fleste, så det er muligt at rejse uden at få vrøvl med sin arbejdsgiver.

Militærdiktatoren døde for 20 år siden

Det er i år 20 år siden at Nigeria blev et demokrati – med de mangler der måtte være. I 1998 døde militærdiktatoren Sani Abacha. Der har været spekulationer om, at han blev forgiftet, men han blev ikke obduceret og efter muslimsk tradition blev han begravet samme dag, som han døde.

Han blev afløst af en anden general, Abdulsalami Abubakar, som var væsentligt mere demokratisk indstillet og året efter blev der afholdt demokratisk valg. Siden da er der blevet afholdt fem valg og lørdagens valg er det sjette.

Når vælgerne endelig står i valglokalet, så skal de vælge mellem 73 kandidater til præsidentposten. Embedsperioden varer fire år.

Hvis en af kandidaterne får 25 procent af stemmerne i mindst 24 af landets 36 delstater, så vinder han i første runde. Hvis det ikke sker, så skal de hårdt prøvede vælgere i valglokalet endnu engang.