Danske virksomheder holder øje: Skal ny valguro igen sætte en stopper for Nigerias enorme vækstpotentiale?

Arkivfoto, Lagos, Nigeria


Foto: Jean Chung/Getty Images
Morten Scriver Andersen

3. marts 2023

Alle øjne ser mod Nigeria lige nu, ihvertfald hos de virksomheder, der har forretning i Afrika.

Nigeria er kontinentets største økonomi og mest befolkningsrige land, og det netop overståede valghandling har affødt store protester. Onsdag blev 70-årige Bola Tinubu fra regeringspartiet All Progressives Congress erklæret som vinder af valget. De to store oppositionspartier, People’s Democratic Party og Labour Party, kræver omvalg på grund af omfattende svindel og vold.

Og det vil være gift for den nigerianske befolkning og landets økonomi, hvis de stadig fredelige protesterne bliver vekslet til voldelige opgør. Det mener Dansk Industris Marie Gad.

Det er  det mest dræbende for at drive forretning, som man kan forestille sig

Marie Gad, Dansk Industri

“Når vi ser på andre lande, hvor der tidligere har været uroligheder, for eksempel i Kenya nogle år tilbage efter en valghandling, så bliver der ikke arbejdet, der bliver ødelagt infrastruktur. Og der er jo risiko for, at det kan udvikle sig til noget, der varer i rigtig lang tid. Det er  det mest dræbende for at drive forretning, som man kan forestille sig,” siger Marie Gad, der er DI’s chef for global udvikling og bæredygtighed.

Enormt uudnyttet potentiale

Ifølge tal fra DI eksporterer danske virksomheder varer og tjenester for to milliarder kroner om året og har omkring 20 datterselskaber i landet, men Mærsk, Novo Nordisk, Uhrenholt og Arla er blandt de virksomheder med størst tilstedeværelse i landet. 

Der er blandt andet en stor efterspørgsel på mejeriprodukter fra den nigerianske middelklasse. Men tallene kunne være meget højere, hvis det ikke var for landets allerede problematiske sikkerhedssituation.

“Nigeria ligger nummer nummer 60 på listen over Danmarks eksportmarkeder. I forhold til landets BNP reelt burde de jo ligge markant højere. Så der er et enormt potentiale, hvis der kommer styr på særligt sikkerhedssituationen. Men der er enormt mange faktorer, der spiller ind,” siger Marie Gad.

Til sammenligning har Egypten ifølge Globalis et BNP på 404 milliarder kroner mod Nigerias 440 milliarder kroner. Men eksporten af danske varer til Egypten er knap tre gange større.

Arla følger situationen nøje

En af de danske virksomheder, som har store forretninger i Nigeria er mejerigiganten Arla. Nigeria er Arlas største marked i Vestafrika med 450 ansatte og en omsætning i 2022 på 1,2 milliarder kroner. Og de følger situationen nøje.

“Det er klart, at et potentielt import- eller rejseforbud er noget, der vil vanskeliggøre vores forretning på den korte bane. Vi holder som altid nøje øje med udviklingen og følger myndighedernes anbefalinger. Vores topprioritet vil altid være vores medarbejderes sikkerhed,” siger Arlas landechef i Nigeria, Peder Pedersen til Globalnyt.

Arla er blandt andet ved at udbygge forretningen med en gård i Kaduna State, som bliver en af de mest højteknologiske mælkeproduktioner i området, fortæller Peder Pedersen.

På samme måde som Tyskland er i en anden økonomisk liga end andre lande i Europa, så vil Nigeria på sigt sandsynligvis komme til at få samme rolle i Afrika

Henrik Skovby, bestyrelsesformand, Dalberg

”Vi ser et stort potentiale i Nigeria, hvor vi som en af verdens førende mejeriproducenter kan bidrage til at udvikle sektoren og samtidig dække den efterspørgsel, der er i markedet. Nigeria er langt fra at være selvforsynende inden for mejeri, så der er behov for import af produkter, mens der arbejdes for at effektivisere produktionen på en bæredygtig vis,” siger han.

Hvad Tyskland er for Europa

Konsulentvirksomheden Dalberg, der har 10 kontorer rundt i Afrika, blandt andet i det økonomiske centrum Lagos.

“Vi er vant til, at tingene både økonomisk og politisk går op og ned i de forskellige landene. Hvis det ender i et sted, hvor ’rule of law’ er sat ud af kraft, eller hvor der er hyperinflation, så er det klart det er svært for os at operere i et land,” siger grundlægger og bestyrelsesformand Henrik Skovby.

“Der er ingen tvivl om, at Nigeria er et land man er nødt til at forholde sig til, hvis man ønsker at være i Afrika. På samme måde som Tyskland er i en anden økonomisk liga end andre lande i Europa, så vil Nigeria på sigt sandsynligvis komme til at få samme rolle i Afrika,“ siger han.