I en langstrakt saga om omfattende svindel til milliarder i Mozambique afgjorde domstolen i Kempton Park ved Johannesborg forleden, at Mozambiques tidligere finansminister, Manuel Chang, kan udleveres til begge lande. Dermed har Sydafrikas justitsminister fået den utaknemmelige opgave at foretage et valg, der går til hjertet af landets internationale alliancer.
Afrikakontakts Morten Nielsen, der har fulgt sydafrikansk politik i årtier, er ikke i tvivl: ”Sydafrikas regering vælger vennerne i Mozambique.”
Nielsen uddyber: ”Der har længe været en sund skepsis i Sydafrika over for initiativer fra det globale Nord, som udpeger forbrydere i Afrika til retsforfølgelse,” siger han og henviser til, at Sydafrika under den forrige præsident, Jacob Zuma, tog skridt til at trække landet ud af Rom-traktaten, der ligger til grund for oprettelsen af Den Internationale Straffedomstol, ICC, i 2003. Mange afrikanske lande og Den Afrikanske Union har kritiseret ICC for stort set kun at have sigtet og retsforfulgt afrikanere.
En klub af befrielseskammerater
”Dernæst er sammenholdet mellem toppen af tidligere befrielsesbevægelser i det sydlige Afrika stærkere i dag end nogen sinde,” fortsætter Nielsen, der hentyder til, at statsmagten i Mozambique, Angola, Zimbabwe, Namibia og Sydafrika har været i hænderne på tidligere befrielsesbevægelser, lige siden hvert af landene blev demokratiske – de første tre i 1970’erne, Namibia i 1989 og Sydafrika i 1994.
Ingen af dem har nogen sinde kritiseret hinandens regeringsførelse. Tværtimod bakkede de for eksempel alle op om Robert Mugabes mangeårige økonomisk forkrøblende og autoritære styre i Zimbabwe. Alle har fortsat opbakningen til Mugabe partikammerat og afløser, Emmerson Mnangagwa, på trods af hærens gentagne nedskydning af civile demonstranter på hans vagt.
”De risikerer jo selv at blive udsat for kritik eller retsforfølgelse,” slutter Morten Nielsen. ”Så de holder problemerne i deres nabolande ude i strakt arm, så de kan lade som om, at de ikke ser dem – og så nøjes de med at mødes til nogle fine middage og mindes gamle dage.”
Til gengæld har Sydafrikas økonomi længe været i stilstand – lige nu reelt i tilbagegang – og landet har hårdt brug for stærke venner, der kan gribe i dybe lommer for at investere i nye jobs. Dem finder Sydafrika ikke i Mozambique.
Svindel for 12 milliarder
Udleveringssagen begyndte kort før nytår, da sydafrikansk politi i Johannesburgs lufthavn arresterede Chang på baggrund af en amerikanske arrestordre og udleveringsbegæring. I de næste mange uger kæmpede Chang for at vise, at den amerikanske begæring ikke havde retslig gyldighed og desuden for at blive løsladt på kaution. Begge dele blev afvist af domstolen.
Bag udleveringsbegæringen ligger en af de største korruptions- og svindelsager, der er kommet til offentlighedens kendskab i det sydlige Afrika. Med hjælp fra meget højtstående embedsmænd og regeringsmedlemmer lykkedes det nogle mellemøstlige svindlere i ledtog med europæiske bankfolk at skabe et gigantisk svindelnummer.
De stiftede tre firmaer i Mozambique og lokkede dernæst tolv milliarder kroner ud af vestlige investorer i lån til firmaerne. Investorerne følte sig på sikker grund fordi lånene var forsynede med mozambiquiske statsgarantier. Disse var imidlertid udstedt hemmeligt og ulovligt af daværende finansminister Manuel Chang, som angiveligt modtog 72 millioner kroner for sin medvirken. Affæren blev offentlig kendt i 2016, da de tre firmaer gik konkurs og investorerne med garantien i hånden henvendte sig til den mozambiquiske stat for at få deres penge.
Et valg lurer forude
Mozambiques regering, herunder statsanklageren, har været under voldsom kritik fra landets opposition og civilsamfund for ikke at retsforfølge Chang og milliardsvindelens andre bagmænd. Den nuværende regering, Chang og daværende præsident Armand Guebuza tilhører alle partiet Frelimo, der har regeret landet uafbrudt siden selvstændigheden i 1974.
Kort efter Changs arrestation offentlliggjorde den amerikanske domstol, der havde udstedt arrestordren, et omfattende dokument med detaljering af række hovedaktører i svindelen. Dermed voksede kritikken i Mozambique af det sløve retsforløb i sagen. Siden har landets regering udvist fornyet initiativ og en lang række tidligere højtstående embeds- og forretningsmænd og politikere blev arresteret. En af disse er Ndabi Guebuza, tidligere præsident Guebuzas førstefødte søn; han er af amerikanerne sigtet for at have modtaget 60 mio. kroner i den famøse svindelsag.
Mens Chang kæmpede mod den amerikanske udlevering fremsendte Mozambique også en udleveringsbegæring til den sydafrikanske domstol.
Mozambique afholder præsident- og parlamentsvalg til oktober. Ndabi Guebuzas forsvarer hævder, at arrestationen skyldes en intern magtkamp i Frelimo: Partiet ”forsøger at ofre Guebuza-familien” forud for valget, siger sagføreren, Alexandre Chivale til det lokale medie, O País.