Omkring 10 millioner mennesker i Nordkorea – svarende til ikke mindre end 40 procent af befolkningen – oplever fødevareusikkerhed og har for manges vedkommende brug for hjælp her og nu.
Det meddeler FN’s Verdensfødevareprogram (WFP).
”Mange familier overlever på en monoton kost bestående af ris og kimchi det meste af året, og de spiser meget lidt protein,” siger Nicolas Bidault, leder af WFP’s mission i Nordkorea.
”Dette er bekymrende, fordi mange lokalsamfund allerede er ekstremt sårbare. Yderligere nedskæringer i de allerede minimale fødevarerationer kan sende dem ud i en dyb sultkrise,” tilføjer han i en pressemeddelelse.
En vurdering af fødevaresikkerheden i Nordkorea for marts og april, som FN’s Fødevare og Landbrugsorganisation (FAO) har udsendt, viste, at tørke og oversvømmelser har ødelagt afgrøder og forårsaget et fødevareunderskud på 1,36 millioner ton.
Vurderingen af, hvor stort et fødevareunderskud nordkoreanerne vil opleve i år, ligger på linje med den nordkoreanske regerings vurdering fra februar. Her lød det fra styret i Pyongyang, at fødevaremanglen dels skyldes naturkatastrofer, dels FN-sanktioner.
WFP opfordrer til, at den humanitære bistand til Nordkorea øges, herunder programmer der skal bekæmpe underernæring.
Men donorer er blevet mere og mere forsigtige med at finansiere Nordkorea, har The New Humanitarian beskrevet i en tidligere analyse.
Lastbiler med hjælp til børn og gravide
Det er især småbørn, der er udsatte ved fødevaremangel, hvor sulten risikerer at få permanente og alvorlige konsekvenser for deres fysiske og psykiske udvikling.
Mission Øst, der har arbejdet i Nordkorea siden 2011, har for nylig sendt en konvoj af lastbiler fra Kina med majs og sojabønner nok til, at i alt 12.097 personer får næring nok frem til september.
Det vil især blive distribueret til børn under 6 år og til gravide og ammende kvinder i Chonnae og Phangyo-distrikterne, oplyser organisationen.
De fleste indbyggere i disse distrikter er fabriksarbejdere og er derfor særligt udsatte, fordi de ikke har mulighed for at dyrke deres egen mad. De er helt afhængige af det offentlige distributionssystem, som har skåret i rationerne. Derfor har områdets beboere behov for akut nødhjælp, skriver Mission Øst.
Planen er at sende flere lastbiler med forsyninger til den nødlidende befolkning, efterhånden som pengene kommer ind.