Borgmesteren fra byen Tema i Ghana var imponeret: ”Her i Aarhus renser I alt jeres spildevand. Hjemme hos os ledes stort set alt spildevand urenset ud i naturen, og den smule spildevandsrensning, vi har, er brudt sammen. I min hjemby, Tema, er søer og laguner, der kunne være værdifulde, rekreative områder, ødelagt af forurening. Det vil vi gerne lave om på, og derfor giver vores samarbejde med Aarhus Kommune og Aarhus Vand rigtig god mening.”
Felix Mensah Nii Anang-La er borgmester i Ghanas store, moderne havneby, Tema, der med en befolkning på 350.000 er omtrent på samme størrelse som Aarhus. I en gruppe på 12 personer, der også tæller repræsentanter fra Ghanas nationale vandforsyningsselskab, Ghana Water, besøgte han i den forgangne uge Østjylland som et led i et Danida-støttet myndighedssamarbejde mellem Aarhus Vand/Aarhus Kommune og Ghana Water og altså bystyret i Tema.
Også den administrerende direktør for Ghana Water blev under besøget i Aarhus bekræftet i perspektiverne i samarbejdet mellem de 2 byer og 2 lande, der ligger 7.000 km fra hinanden:
”Vi besøger både private leverandører af moderne teknologi til vandsektoren som Grundfos, AVK og Kamstrup, og vandværker, renseanlæg og meget mere, så vi kan se, hvordan udstyret fungerer. Vi har brug for løsninger, ikke bare for avanceret udstyr.”
Spildevand bliver til energi
Turen gik f.eks. omkring et af verdens mest bæredygtige renseanlæg, Marselisborg Renseanlæg, hvor gæsterne ikke blot så, hvordan spildevandet renses, men også hvordan slam fra spildevandet udnyttes til energi, så værket producerer mere energi, end det bruger. Og et renseanlæg, der ikke sluger, men producerer energi, var noget, der gjorde indtryk på gæsterne fra Ghana.
Renseanlægget drives af Aarhus Vand, der ejes af Aarhus Kommune, og som også deltager i det dansk-ghanesiske myndighedssamarbejde. Hos Aarhus Vand er afdelingsleder Flemming Fogh Pedersen tovholder på Ghana-samarbejdet og i øvrigt også på to andre vandsamarbejder i Indien og Sydafrika, som Aarhus Vand og Aarhus Kommune er involveret i.
”Hos os kan vores udenlandske kolleger se, hvordan tingene fungerer i praksis. Vi skal jo ikke sælge udstyr, men vise, hvordan udstyret kan fungere, så både drift og økonomi hænger sammen. At vi så samtidig kan vise østjyske vandvirksomheders udstyr og teknologi i drift, er kun en ekstra fordel.”
Møde mellem vandentusiaster
Whaw, lød det gentagne gange fra ghaneserne, da de hos Grundfos i Bjerringbro så og hørte om pumper, der kan halvere energiforbruget, hos AVK i Galten om ventiler, der kan forebygge brud på ledningsnettet, og hos Kamstrup i Stilling om intelligente vandmålere, der kan hjælpe med at opspore og reducere vandtab.
”Det var en spændende gruppe at have besøg af. De stillede en masse gode spørgsmål og ved, hvad de taler om. De har store udfordringer, som vi kan hjælpe med at løse,” lød det fra Michael Ramlau-Hansaen, AVK, efter besøget fra Ghana.
Ghana som porten til Vestafrika
Både AVK, Kamstrup og Grundfos er allerede stærkt tilstede i Ghana og satser på at blive endnu større:
”I Ghana er der stadig mange, der ikke har adgang til rent drikkevand, så behovet er stort. Men samtidig er Ghana et mellemindkomstland og derfor også et spændende marked for os. Også som indgang til Vestafrika,” siger Marianne Knudsen, Vice President, Grundfos.
Ny form for bistand på solidt grundlag
Myndighedssamarbejder er et forholdsvist nyt værktøj, der blev lanceret i det danske udviklingssamarbejde i 2014. Der er i øjeblikket mere end 30 samarbejder i gang eller på vej i 18 forskellige lande.
Det dansk-ghanesiske vandsamarbejde skal efter planen føre til et 3-årigt projekt med fokus på spildevandsrensning og på at reducere det store vandtab, vandforsyningen slås med i Ghana.
”Danmark og Danida er kendte og respekterede navne i Ghanas vandsektor, fordi vi frem til 2008 ydede i alt næsten 1 milliard kr. i udviklingsbistand til vand og sanitet i Ghana, så dette myndighedssamarbejde inden for netop vand og sanitet er en logisk måde at følge op på vores tidligere engagement i sektoren,” siger Danmarks ambassadør i Ghana, Tove Degnbol.
Penge er ikke det vigtigste
Sammenlignet med traditionel udviklingsbistand er budgettet til myndighedssamarbejde noget mindre. Op mod 9 mio. kr. fra Danidas udviklingsmidler skal bl.a. gå til at dække rejser og de udgifter og timer, Aarhus Vand og Aarhus Kommune lægger i samarbejdet de næste godt 3 år.
”Men alting handler ikke om penge. Dét, vi i første omgang har brug for, og som vi kan få adgang til via myndighedssamarbejdet, er gode råd, ideer og teknisk knowhow,” siger Temas borgmester, Felix Mensah Nii Anang-La.
Og Ghana Waters direktør, Clifford Abdullah Braimah, har også store forventninger til samarbejdet: ”De ting, vi med hjælp fra Aarhus prøver af i Tema, vil vi på egen hånd arbejde med at udbrede til resten af Ghana.”
Jesper Heldgaard er freelancejournalist og har dækket den ghanesiske delegations besøg i Danmark for den danske ambassade i Ghana. Sammen med videojournalist Bo Illum Jørgensen har han desuden lavet en kort film om det for ambassaden.