lande systematisk har brudt den ved at levere våben til det krigshærgede land.
Den nye mission skal imidlertid forsøge at undgå flygtninge, lyder det fra EU.
Ifølge Euractiv er det medlemslande som Østrig og Ungarn, der er nervøse for, at initiativet vil få flere flygtninge til at forsøge sig med ruten over Middelhavet, hvis de ved, at de bliver reddet af EU’s fartøjer.
Sagen er nemlig den, at skibene er forpligtet til at redde nødstedte, hvis de skulle finde nogen.
kompliceret affære, hvor flere udenlandske magter har valgt forskellige sider. Den handler også om vigtige olie- og gasforekomster omkring Cypern.
Nu vil man så forsøge at spille med musklerne i Middelhavet.
en kommentar på tænketankens hjemmeside lyder det:
”Flådemissionen vil disproportionalt ramme én side af konflikten, Tyrkiet, der bakker op om den internationalt anerkendte regering. Den vil nærmest ingenting gøre i forhold til at forhindre våbenleverancer fra stater som De Arabiske Emirater til general Khalifa Haftar, som vil vælte den libyske regering.”
Både Tyrkiet og Rusland er mistænkt for at sende våben og lejesoldater til konflikten, og en journalist spurgte ved pressemødet, om EU-flåden vil konfrontere skibe fra disse lande.
“Vi sender flådeskibe for at kontrollere de skibsruter, der bliver brugt til at levere våben til Libyen. Hvis der er våben ombord, skal de reagere og stoppe skibene,” lød svaret fra EU’s udenrigsansvarlige.
En anden i salen ville vide, om der kunne være en risiko for, at modstandere af missionen kunne sende flygtningebåde til området for at få den væk, hvilket Borell ikke kunne afvise.