DTU skal undersøge skyggesiden af Kenyas solstrålehistorie

gettyimages-536202386
Studerende ved en kenyansk skole har fået solceller. Nyt projekt skal undersøge, hvad der sker med affaldet, når solcellernes levetid er ovre
Foto: In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images
Thomas Jazrawi

15. april 2021

Solenergi er blevet populært mange steder. Det er ikke blot, fordi det belaster klimaet langt mindre end olie og kul, men også fordi det kan være en god løsning for mange mennesker i lande, hvor det centrale el-net ikke er helt pålideligt.

Små solceller er derfor en vigtig brik til at få strøm til telefonen, køleskabet eller radioen, særligt i landlige områder. I Afrika syd for Sahara er salget af de små mobile solceller eksploderet i de seneste 10-15 år, men det kan også have en bagside, lyder det fra UNEP DTU Partnership.

Det er et samarbejde mellem FN’s Miljøprogram og det danske tekniske universitet, som medvirker i et nyt projekt, der skal undersøge, hvad der sker med de små solceller, når de ikke længere fungerer. De har nemlig en relativ kort levetid og indeholder desuden materialer, som kan være sundhedsskadelige og forurene miljø.

”Projektet vil kortlægge solcellernes værdikæde og især deres ‘efter-liv’, det vil sige, hvad der sker med produkterne, når de går i stykker”, lyder det i en pressemeddelelse.

Projektet kommer til at foregå i Kenya. Forskere fra DTU Miljø deltager i et samarbejde med flere aktører, herunder den danske leverandør af solceller i Kenya X-SOLAR og det kenyanske affaldsfirma Recykla.

Masser af elskrald fra solpaneller
Solenergi har været en stor succes mange steder, men mange celler og paneller er ved at være udtjent. Det internationale agentur for vedvarende energi vurderer, at 78 millioner tons solpaneller vil have nået enden af deres levetid i 2050. Samme år vil der være seks millioner tons elektronisk skrald fra solenergi årligt.

Det er en udvikling, der allerede kan mærkes i Afrika. Den samlede mængde af elskrot fra solceller bliver vurderet til at være 4.000 ton i 2020 alene i Kenya, skriver UNEP-DTU. Det kan være et stort problem, da mange afrikanske lande ikke har en velfungerende infrastruktur for affald. Skrot fra teknologi til solenergi indeholder mange værdifulde ressourcer så som sjældne jordmetaller, og de risikerer at gå til spilde.

Det er imidlertid muligt, at der allerede eksisterer en uformel indsamling af ressourcerne, da det kan skabe indkomst, men det er endnu ikke blevet undersøgt nærmere og er netop et af de områder, som projektet med de danske forskere skal bidrage til at skabe klarhed over.

Eksperterne forventer, at resultaterne fra projektet også kan bruges til håndtering af affald fra solenergi andre steder, herunder i Danmark.