Nigeriansk kunstnerkollektiv tilbyder British Museum en anderledes byttehandel

gettyimages-1316408627
I foråret 2021 blev en række af de stjålne Benin-bronzer udstillet i Stuttgart, Tyskland, som del af udstillingen "Hvor er Afrika" på Linden Museum.
Foto: Thomas Niedermueller/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

28. september 2021

Diskussioner om repatriering af kulturarvsgenstande, der blev stjålet under kolonitiden, har kørt i årevis. Især kampen om retten til de særlige og historiske bronze-, messing- og elfenbensgenstande fra Beninimperiet har fyldt.

Læs også: Skal hanen hjem til Nigeria?

De såkaldte Benin-bronzer udgør en samling på 3-5.000 artefakter, der blev stjålet af britiske tropper i 1887 under erobringen af Benin City. Byen ligger i dag i Nigeria, men var dengang en del af det omfattende og mægtige Beninimperium, der eksisterede i århundreder. Genstandene, der regnes for noget af Afrikas fineste og mest betydningsfulde kulturarv, har siden kunnet ses på en lang række europæiske museer eller er endt i hænderne på private samlere, typisk i vestlige lande.

Nogle af genstandene er gennem årene tilbageleveret, og nu har en gruppe kunstnere fra Benin City meldt sig på banen med et interessant forslag til British Museum i London, der huser den største og mest betydningsfulde samling af Benin-bronzerne.

En vædder og en bronzeplatte
The Ahiamwen Guild of artists and bronze casters har nemlig tilbudt British Museum en byttehandel, hvor museet i bytte for de stjålne artefakter får ny, moderne bronzekunst, der afspejler kulturen i nutidens Benin City. Det skriver Reuters.

”Vi stoppede aldrig med at lave bronzegenstande, selv ikke efter de [gamle, red.] blev stjålet. Faktisk tror jeg, vi laver dem endnu bedre nu,” siger Osarobo Zeickner-Okoro, der er en af initiativtagerne til kunstnerkollektivet og står bag forslaget til British Museum. For ham består en stor del af den tidligere kolonimagts forbrydelse i at fremstille den gamle civilisationen som død, hvilket langt fra er tilfældet.

Kunstnerkollektivets tilbud til British Museum består af to genstande: en stor bronzeplatte, der afspejler vigtige begivenheder i Beninimperiet, og en vædder i størrelse 1:1 lavet udelukkende af tændrør.

British Museum har afvist at kommentere på sagen til Reuters og siger blot, at sagen kun vedkommer museet selv og tilbudsgiverne.

Læs også: Kunsten at levere tilbage

Ifølge Artnet er Benin-bronzerne i dag spredt ud over cirka 160 forskellige museumsinstitutioner – et af dem er Nationalmuseet i København, der har fire af de stjålne artefakter.

Kampen for at få genstandene tilbage til Nigeria er intensiveret de sidste år, efterhånden som planerne om at bygge et særligt museum til dem i netop Benin City har taget form. Edo Museet for vestafrikansk kunst åbner efter planen i 2025.