EU’s miljøchef: Den danske tilgang til natur er et farligt signal til verden

Miljøminister Magnus Heunicke får slet skjult kritik fra EU.


Foto: Sundhedsministeriet
Kirsten Larsen

17. maj 2023

Naturen i EU’s medlemslande har været i massiv tilbagegang i årtier. Den udvikling vil EU-kommissionen have vendt. Derfor har den lagt forslag på bordet, der blandt andet skal forpligte medlemslandene til at beskytte 30 procent af EU’s land- og havareal, halvere brugen af pesticider samt genoprette 20 procent af den nedslidte natur i 2030.

Forslagene er nogenlunde i overensstemmelse med de globale mål for biodiversitet, der blev vedtaget ved en FN-konference i Montreal i december. Men de møder stor modstand, også fra Danmark.

“En afvisning af de mest ambitiøse forslag nogensinde til at gendanne natur vil sende et farligt og negativt signal til verden om, at EU og dets medlemslande går den forkerte vej med forpligtelserne,” siger EU’s miljøkommissær, Virginijus Sinkevičius, til The Guardian.

Den litauiske miljøchef nævner ikke specifikke medlemslande, men det er ingen hemmelighed, at den danske regering forsøger at udvande EU-forslaget. Ved et samråd i forrige uge nævnte miljøminister Magnus Heunicke (S), at forslag om naturbeskyttelse i havområder kan komme på tværs af de danske planer om havvind.

Læs også: EU vil indføre FN’s naturmål, men ”vindmøller” får Danmark til at modarbejde planerne

Det argument har Virginijus Sinkevičius tidligere afvist på Twitter.

“Vi kommer ikke til at blive klimaneutrale uden gendannede økosystemer. Klimaforandringer og tab af biodiversitet er samme sag. Enten vinder eller taber vi med begge dele. Hvis vi vil indfri vores klimamål, er der ingen magisk genvej. Vi har behov for naturen,” lød det fra kommissæren tidligere denne måned.

En lang række danske naturorganisationer har ligeledes rettet skarp kritik af regeringens tilgang til naturforslagene, herunder Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, Verdens Skove, Dansk Ornitologisk Forening og WWF.