Kære læser
Mens 2024 går på hæld, har vi her samlet de ti artikler fra 2024, I har givet mest opmærksomhed i løbet af året.
Listen er præget af nogle af vores større journalistiske satsninger, og det er vi selvsagt glade for.
Vores serie Ondt i det gode hjerte om arbejdsforhold i ngo-branchen er således repræsenteret fire gange. Det tager vi som et vink med en vognstang om, at emnet fortsat har interesse i det kommende år.
Listen indeholder også to artikler fra vores serie fra Egypten og Tunesien, Det digitale forår. Her ser vi på, hvordan den digitale aktivisme, som voksede ud af Det arabiske forår, har transformeret sig væk fra de store revolutioner og over til lige så vigtige nære emner som feminisme, køn og seksuel udfoldelse.
En tredje satsning, som lige præcis ikke nåede ind på listen, skal du ikke snydes for. Det er vores undersøgelse af visumproblemer i de danske ngo’er – et emne som vi ved mange døjer med, og som i for nylig fik udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til tasterne i Globalnyts spalter.
Ellers byder læserfavoritterne på det store konfliktoverblik, Gaza og Afrika-strategi.
Godt nytår!
1. 10 konflikter at holde øje med i 2024
Det er ikke ligefrem opløftende læsning. Men vi tager det som et tegn på en vis robusthed blandt Globalnyts læsere, at årets mest læste artikel er vores oversigt fra januar over de 10 konflikter, som vi vil holde særligt øje med i året, der nu går på hæld.
I skrivende stund gør vi status på alle de 10 artikler, som spænder fra Ukraine og Nagorno-Karabakh i vores baghave over Sudan og Sahel i Afrika til Myanmar i øst og Haiti i vest. Du kan også se frem til endnu en oversigt i 2025, hermed on public demand.
2. Populær ngo med “dybt toksisk arbejdsmiljø”: Eks-ansatte anklager chef for mobning og kaosledelse
Tilbage i marts indledte vi vores serie om arbejdsmiljøet i den danske ngo-sektor, Ondt i det gode hjerte. Vi åbnede med denne undersøgende artikel om den lille organisation Red Orangutangen, hvor en række tidligere medarbejdere fortæller om et giftigt arbejdsmiljø.
På baggrund af artiklen valgte den daværende leder at gå på orlov, mens bestyrelsesformand, Elin Schmidt, har beklaget forløbet.
Artiklen udløste desuden en storm af mails fra læsere, som vi stadig er ved at samle op på. Og selvom serien nu kører på formindsket styrke, lover vi at vi langt fra har sluppet emnet i det kommende år.
3. Dødstrusler og social udstødelse – Fire danske jøder fortæller om prisen for deres Israel-kritik
De israelsk bombardementer af Gaza efter Hamas’ terrorangreb 7. oktober 2023 har i den grad præget nyhedsbilledet i 2024.
Og mens debatklimaet bliver stadig mere betændt, og folk rykker sammen med deres egne, er det blevet endnu sværere at vise forståelse for modparten. Det fortæller fire danskere med jødisk baggrund, der på forskellig vis er engageret i den palæstinensiske sag i denne artikel.
4. Hun har forladt fire af Danmarks største ngo’er med samme fornemmelse
Guri Kærulf Frandsen er en af de stemmer, der dukkede op under Globalnyts fokus på arbejdsmiljø i ngo-sektoren. Efter 10 år i branchen og fire store ngo’er på cv’et valgte hun nemlig i år at søge nye veje på grund af et mønster af dårlig trivsel.
I dette interview giver hun en opsang til de store danske organisationer om medarbejderflugt, manglende hensyn til medarbejdere og bestyrelsernes ansvar.
5. Han fik testosteron og et fladt bryst: Nu spørger tunesisk transmand, hvad en rigtig mand er
Gennem søgning på digitale transprofiler og tvivlsomme chatfora på nettet er Shems lykkedes med at skifte køn og lever nu som mand i Tunesien.
Han kæmper stadig med at navigere i stereotype opfattelser af, hvad en rigtig mand bør være og kunne. Og så er han en del af, hvad vi her på Globalnyt har kaldt Det digitale forår, som også er navnet på en artikelserie om den digitale aktivisme i Tunesien og Egypten.
For selvom luften for længst er gået ud af Det arabiske forår, så har de arabiske aktivister holdt fast i muligheden for at få teknologien til at arbejde for sig i et system, der ofte arbejder mod dem.
6. Oprør i Dansk Flygtningehjælp over ledelsens tavshed om Gaza
Den stadig voksende tragedie i Gaza med nu over 45.000 mennesker dræbte har ført til splittelse i mange danske ngo’er. Blandt andet afslørede Globalnyt, at omkring 100 medarbejdere i Dansk Flygtningehjælp har skrevet under på en klage mod organisationens ledelse.
I denne artikel fortæller seks anonyme kilder om at føle sig ladt i stikken på grund af ledelsens manglende stillingtagen til de civile lidelser i Gaza.
7. Danmarks største ngo’er kæmper med medarbejderflugt
Ved en Globalnyt-rundspørge blandt de store danske organisationer viste det sig, at flere døjede med medarbejderflugt. I hvert fald befinder kun to af de undersøgte ngo’er sig under det maksimum for medarbejderomsætning, som arbejdsmarkedsforsker Peter Hasle angiver i artiklen.
Over for Globalnyt vedkender flere organisationer, at antallet af medarbejdere, der forlader stedet, er for højt. Andre meddeler, at medarbejderomsætningen fremover vil indgå i den årlige rapportering.
8. Patriarkatet hærger på nettet: Online vold vokser, men det gør modstanden også
Endnu et skud i serien Det digitale forår, hvor vi zoomer ind på den kedelig bagside af internettet, at fænomener som kvindehad og kønsbaseret vold forstørres og mangedobles i cyberspace.
Ifølge FN’s kvindeorganisation UN Women har 60 procent af kvinder på tværs af den arabiske verden oplevet digitale overgreb. Det har allerede haft fatale konsekvenser for både almindelige piger og kvinder og for fremtrædende feminister. Myndighederne i Egypten og Tunesien har da også erkendt det stigende problem.
Men som en kilde siger: “Når myndighederne i Egypten begynder at tage et problem alvorligt, så kan vi godt regne med, at omfanget er langt, langt værre end det, vi får at vide.”
9. Turisterne er vendt retur til Bali: “Det her er neokolonialisme”
Ligesom der i mange sydeuropæiske lande føres kampagne mod masseturismens ulyksaligheder, er den indonesiske ø og populære feriedestination Bali plaget og velsignet af særligt vestlige turister uden større respekt for det lokale liv.
Skønt befolkningen på Bali knap har slikket sårene efter en hård corona-lock down, så melder utilfredsheden sig hos de lokale, der samtidig ved, at de er i et afhængighedsforhold til turisterne. “Neokolonialisme” kalder en balineser det slet og ret over for Globalnyts udsendte.
10. Tre førstehåndsindtryk af Afrika-strategien
Der blev slået på trommer for den nye Afrika-strategi i lang tid, før den i august dumpede ned med det vidt roste hovedbudskab, at vi skal møde de afrikanske lande i øjenhøjde og i et ligeværdig forhold.
Derfor ringede chefredaktøren til centerlederen for Afrikastudier, formanden for Udviklingspolitisk Råd og direktøren for virksomheden African Coffee Roasters for at høre deres holdning til den nye strategi. Der var selvfølgelig ikke lutter roser.