Kritiseret direktør i Red Orangutangen går på orlov

16. april 2024

I går kunne Globalnyt dokumentere flere tilfælde af krænkende adfærd, mobning, udskamning, gruppeskideballer og kaosledelse fra direktør i Red Orangutangen Hanne Gürtlers side mellem 2017 og 2023.

Læs også: Populær ngo med “dybt toksisk arbejdsmiljø”: Eks-ansatte anklager chef for mobning og kaosledelse

Red Orangutangen

Organisationen arbejder på at beskytte orangutangerne og deres sidste levesteder på Borneo.

Den blev særligt populær, da DR-dokumentaren “Kvinden med aberne” kom ud om den tidligere stewardesse Lone Dröscher Nielsen, hvis arbejde foreningen Red Orangutangen i sin tid blev oprettet for at støtte.

Cirka 10.000 privatpersoner og 50 virksomheder støtter Red Orangutangen ifølge organisationens hjemmeside.

I et skriftligt svar fra bestyrelsesformand Elin Schmidt lød det oprindeligt, at bestyrelsen sammen med Hanne Gürtler og medarbejderne ville drøfte, hvordan de i fællesskab kunne sikre, at “medarbejdertrivsel til stadighed er højt prioriteret – og faktisk til stede.”

Men i går aftes meddelte Red Orangutangens bestyrelse i en pressemeddelelse, at Hanne Gürtler er gået på orlov med omgående virkning.

I stedet er mangeårige programleder Marie Sigvardt tiltrådt som konstitueret direktør, efter hun i flere år har været en del af ledelsen under Hanne Gürtler.

Bestyrelsesformand Elin Schmidt har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at “det fortsat er bestyrelsens klare vurdering, understøttet af den positive konklusion fra TeamArbejdsliv, at arbejdsmiljøet er kommet i orden. Men som Hanne Gürtler selv anførte i sit svar til Globalnyt, giver det anledning til selvransagelse, når der bringes udtalelser fra tidligere medarbejdere af den karakter, der er tale om i jeres artikel.”

Bestyrelsen beklager, menarbejdsmiljøet er i orden”

Både Hanne Gürtler og Elin Schmidt anførte i skriftlige svar til Globalnyt, at problemerne med dårligt arbejdsmiljø i Red Orangutangen hører fortiden til. Sådan lyder det også i pressemeddelelsen.

Her henviser bestyrelsen til konklusionerne i en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø, hvor det eksterne konsulentfirma TeamArbejdsliv skriver, at der nu “er taget hånd om problemerne, at arbejdsmiljøet er forbedret, og at tidligere problemer nu er blevet løst, eller godt på vej til at blive løst, på en måde medarbejderne finder tilfredsstillende”.


Globalnyts nyhedsbrev: Få vores vigtigste historier i din indbakke flere gange om ugen


Red Orangutangen blev i 2022 påbudt af Arbejdstilsynet at få undersøgt det psykiske arbejdsmiljø af en ekstern konsulent, efter flere medarbejdere havde klaget over Hanne Gürtlers krænkende adfærd og dårlige ledelse.

Ondt i det gode hjerte

Artiklen er en del af serien Ondt i det gode hjerte om en ngo-branche fyldt med passionerede medarbejdere, der ofte lider under dårlige arbejdsforhold. I den kommende tid sætter vi fokus på de værste problemer, men også på steder og personer, der kan inspirere til at gøre det bedre.

Ved du noget, vi bør vide? Så kontakt os endelig på [email protected] .

Eller skriv, ring, WhatsApp, sms eller Signal til Morten Scriver Andersen eller Søren Steensig.

Alle henvendelser behandles fortroligt. Husk at bruge en krypteret mailtjeneste (som Protonmail), hvis du vil skrive til os krypteret.

Arbejdstilsynet påbød også organisationen at få udarbejdet en arbejdspladsvurdering (APV), hvilket gik i hårdknude, da medarbejdernes svar på et spørgeskema ifølge dem blev skrevet om af Hanne Gürtler.

Flere tidligere medarbejdere fortæller også, at direktøren advarede dem mod at fortælle for meget til Arbejdstilsynet, da det kunne koste organisationens indsamlingstilladelse og forværre chancerne for at blive programpartner med CISU.

Både Civilstyrelsen og CISU har afvist, at det skulle forholde sig sådan. Hanne Gürtler har ikke kommenteret på sine tidligere medarbejderes beskyldninger om, hun skulle have advaret dem mod at sige for meget til Arbejdstilsynet.

I gårsdagens pressemeddelelse beklager bestyrelsen over for tidligere medarbejdere, “der måtte have oplevet utilfredsstillende forhold”, at det først nu er lykkes “at sikre et tilfredsstillende arbejdsmiljø for medarbejderne”.

Chefens magt er stor i små ngo’er

At det psykiske arbejdsmiljø er dårligt i nogle af de små organisationer, hvor ildsjæle arbejder for at gøre verden bedre, kommer ikke som en overraskelse for en af branchens fagforeninger.

“Vi hører desværre ofte om de her sager. Dårlig ledelse går igen i særligt de små organisationer,” siger Morten Hoffman Rytter, formand for DM Civilsamfund, til Akademikerbladet.

En arbejdsmiljøundersøgelse fra DM viste sidste år, at næsten hver tredje ngo-medarbejder døjer med dårligt arbejdsmiljø. Næsten halvdelen af de adspurgte gav udtryk for, de har problemer med stress på arbejdspladsen.

En del af forklaringen er ifølge formanden, der repræsenterer 2.500 medlemmer i ngo-sektoren, at særligt de små organisationer har en meget usikker økonomi. Hvis der ikke er en god ledelse på arbejdspladsen, kan det skabe en kultur, hvor det forventes at medarbejderne møder op og knokler løs for den gode sag, de arbejder for – uanset hvor dårligt arbejdsmiljøet er.

Et lignende billede tegner størstedelen af de tidligere medarbejdere i Red Orangutangen, som Globalnyt har interviewet.

For medarbejderne i de små ngo’er kan det også være ekstra svært at få gjort noget ved det dårlige arbejdsmiljø, særligt hvis chefen er en af årsagerne til det.

“I en lille organisation kan ledelsens magt være koncentreret hos én person og uden modspil, og det kan være svært at udfordre som medarbejder. Det er simpelthen mere risikabelt,” påpeger Morten Hofmann Rytter i Akademikerbladet.

Han mener, at der skal mere fokus på god ledelse i ngo-verdenen. Ikke bare for at passe på medarbejderne, men også for at sikre de bedst mulige resultater for sagen.

“Der mangler en erkendelse hos mange i civilsamfundet af, at man skal prioritere god ledelse. Det skader ikke bare de medarbejdere, der skal leve med det. Det er går også ud over organisationen, der bliver mindre effektiv,” siger Morten Hofmann Rytter.


Artiklen er en del af serien Ondt i det gode hjerte, hvor Globalnyt stiller skarpt på arbejdsmiljøet i ngo-branchen. Et område med passionerede medarbejdere, som ofte lider under dårlige arbejdsforhold. I den kommende tid sætter vi fokus på de værste problemer, men også de steder og personer, der kan inspirere til at gøre det bedre.

Ved du noget, vi bør vide? Så kontakt os endelig.

Skriv, ring, WhatsApp, SMS eller Signal til:

Journalist Morten Scriver Andersen på [email protected] eller +45 29 80 84 25.

Journalist Søren Steensig på [email protected] eller +45 52 24 98 68.

Alle henvendelser behandles fortroligt. Husk selv at bruge en krypteret mailtjeneste (som den gratis Protonmail), hvis du vil skrive til os krypteret.

Annonce