Årsdagen for orkanen Sandy – husk de fattige lande der blev ramt

Laurits Holdt

Det er i dag et år siden at den voldsomme orkan Sandy ramte det østlige USA. Men på sin vej raserede den også dele af Caribien og her kæmper flere fattige lande fortsat med følgerne. Glem ikke dem, siger FN.

Orkanen Sandy den 28. oktober 2012. (Foto: NASA)

Tirsdag markerer man flere steder i det østlige USA at det er et år siden at orkanen Sandy forårsagede store ødelæggelser og var skyld i at 117 mennesker døde. Flere steder er myndigheder og private fortsat i færd med at genopbygge og udbedre efter de omfattende skader.

Men før orkanen ramte USA havde den passeret flere lande i Caribien og det benytter FNs udviklingsprogram, UNDP, dagen til at gøre opmærksom på.

På sin vej rullede orkanen over bl.a. Bahamas, Cuba, den Dominikanske Republik, Haiti og Jamaica før den ramte USA’s østkyst.

Ifølge UNDP er omkostningerne efter orkanen i de caribiske udviklingslande i nogen grad blevet overset.

Skaderne og tabene i USA var større end det var tilfældet i de caribiske lande. Men de fattige lande er mere sårbare og dårligere forberedt på at håndtere katastrofer end f.eks. USA. De er også længere tid om at komme sig igen, fortæller Jo Scheuer, der er UNDPs koordinator for ”Disaster Risk Reduction and Recovery” til UNDPs netsted.

UNDP noterer dog at flere af staterne i Caribien er blevet bedre til at håndtere naturkatastrofer. F.eks dør der i dag langt færre under orkaner i Cuba end i nogen af nabolandene.

Ligeledes har nogle af genopbygningsprojekterne efter jordskælvet i Haiti gjort landet i stand til at modstå orkanerne bedre.

Det drejer sig bl.a om anlæg, der stopper bølgerne og oversvømmelsesbarrierer samt indtægtsgivende beskæftigelse, der giver befolkningen mulighed for at genopbygge deres hjem.