Aung San Suu Kyi: Jeg vil være over præsidenten

aung_san_suu
Forfatter billede

Det er hævet over enhver tvivl, hvem Burmas vælgere helst ser på præsidentposten. Enhver taxichauffør, enhver gadesælger og snart sagt enhver anden, man falder i snak med i løbet af en dag blandt Yangons indbyggere, er alle rørende enige om dét spørgsmål.

Men Burmas forfatning, som blev udarbejdet af landets militærstyre i 2008, udelukker Aung San Suu Kyi fra posten. Personer, hvis ægtefælle eller børn er udlændinge, kan ikke indtage præsidentposten, lyder det i en paragraf, der er skræddersyet til den 70-årige leder af National Liga for Demokrati (NLD).

Aung San Suu Kyis afdøde mand, Michael Aris, var britisk statsborger, og det samme er parrets to sønner.

Har lagt planer

Men det er der en vej udenom, mener Aung San Suu Kyi.

Forinden havde en anden journalist spurgt, hvordan hun ville blive premierminister, når Burma traditionelt ikke har haft en sådan post.

Hvordan, ville journalisten vide.

Forfatninger varer ikke evigt

Et af de store spørgsmål ved søndagens valg er, om det kan lykkes Suu Kyi og hendes NLD at opnå absolut flertal. Det kræver, at partiet vinder to tredjedele af de pladser, der er på valg. Dermed vil de kunne sætte sig på 333 af de 492 pladser i parlamentet.

På forhånd er en fjerdedel af pladserne reserveret til generalerne. Det er endnu en bestemmelse fra den forfatning, som militæret selv udarbejdede for syv år siden.

Op til omverdenen at reagere på valgfusk

Derudover har flere på forhånd luftet bekymring for, om USDP vil snyde med stemmerne, som det i vidt omfang også var tilfældet i 2010.

Denne gang er det ventet, at selve valget vil gå langt mere retfærdigt for sig.