Ban efter Gaza-angreb: ”Dette vanvid må stoppe”

Forfatter billede

FN’s generalsekretær fordømmer Israels angreb søndag ved en skole i Gaza, der var drevet af FN. 10 civile palæstinensere mistede livet i angrebet mod bygningen, hvor civile havde søgt tilflugt fra bomberne.

I den hidtil kraftigste fordømmelse af et israelsk angreb i Gaza betegner FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, Israels bombardement tæt ved en FN-drevet skole i grænsebyen Rafah som ”en moralsk skandale og en kriminel handling”, der skal efterforskes.

Skolen, der er drevet af FN’s agentur for palæstinensiske flygtninge (UNRWA), blev brugt som midlertidigt herberg for omkring 3000 palæstinensere, der forsøger at komme i sikkerhed for de raketter, der rammer Gaza på fjerde uge.

De fleste af de dræbte var børn, og mindst en var FN-ansat.

Sjette angreb mod FN

UNRWA’s foreløbige undersøgelser af hændelsen viser, at et israelsk luftangreb ramte uden for skolen.

FN’s generalsekretær påpeger, at Israel flere gange har fået oplyst, hvor FN’s bygninger ligger, og at de anvendes som beskyttelse for civile.

”Angrebet er endnu en grov krænkelse af den humanitære folkeret, som klart kræver, at begge parter beskytter civile palæstinensere, FN-ansatte og FN’s lokaler samt andre civile faciliteter,” lyder det i udtalelsen fra Ban.

Ifølge nyhedsbureauet Associated Press var søndagens angreb det sjette mod en af FN’s bygninger, som i øjeblikket bruges som opholdssted for civile palæstinensere, der er tvunget på flugt fra deres hjem.

Mindre end en uge tidligere kostede et andet israelsk angreb mod en skole i Gaza mindst 16 mennesker livet.

Rystende optrapning

I sin udtalelse efter søndagens angreb mod skolen i Rafah udtrykker Ban Ki-moon dyb forfærdelse over den ”rystende optrapning af vold og tab af hundredvis af palæstinensiske civile liv” siden bruddet på den humanitære våbenhvile den 1. august.

”Genoptagelsen af kampene har kun forværret den menneskeskabte humanitære og sundhedsmæssige krise, der skaber kaos i Gaza,” udtaler Ban.

Generalsekretæren gentager sit krav til parterne om omgående at standse kampene og vende tilbage til fredens vej.

”Dette vanvid må stoppe,” understreger han.

Læs Ban Ki-moons udtalelse på FN’s hjemmeside