Søndag var en blodig dag i Nigeria og Cameroun. Tre eksplosioner i det nordlige Nigeria i byen Maiduguri dræbte mindst 54 og sårede 90 andre, siger politiet ifølge BBC. En bombe eksploderede ved en moské og to andre bomber detonerede et sted, hvor folk samles for at se fodbold. Politiet mener, at Boko Haram er ansvarlig for bombningerne.
I det nordlige Cameroun tog to selvmordsbombere tre andre personer med i døden i byen Mora.
Byen ligger tæt på grænsen til det nordøstlige Nigeria, hvor Boko Haram står stærkest, og militærkilder har sagt, at det formentlig er Boko Haram, som står bag selvmordsbombningerne, skriver news24.com.
Det er tredie gang på en måned, at det nordlige Cameroun bliver ramt af dobbelte selvmordsbombninger.
Fremgang for Nigerias militær
Baggrunden for de mange bombeangreb kan være det øgede pres på Boko Haram. I Nigeria har militæret en vis succes med at nedkæmpe Boko Haram, og i fredags genåbnede militæret en grundskole i byen Gwoza, hvor Boko Haram udråbte sit kalifat sidste år men blev drevet væk af det nigerianske militær i marts.
Gwoza ligger ikke langt fra grænsen til Cameroun og byen Mora. Militæret skriver i en pressemeddelelse, at de nu er på vej mod at skubbe Boko Harams til det endelige nederlag.
Det var et centralt emne i den nigerianske præsident Muhammadu Buharis tiltrædelsestale i maj at militæret skulle nedkæmpe Boko Haram. Den tidligere general annoncerede dengang, at militærets ledelse skulle placeres i netop Maiduguri, hvor de tre bomber eksploderede søndag.
Maiduguri husede allerede Nigerias 7. infateridivision, der blev oprettet i 2013 netop med det formål at kæmpe mod Boko Haram. Præsident Buhari mente dog ikke, at kampen mod Boko Haram kunne ledes effektivt fra hovedstaden Abuja.
Nigerias naboer og Frankrig er med i kampen
Måske deler Buhari heller ikke Nigerias militærs officielle forventning om en snarlig sejr over Boko Haram. I hvert tilfælde har han indgået en aftale med nabolandene Tchad, Cameroun, Niger og Benin om at ændre deres løse samarbejde i kampen mod Boko Haram til et mere fast samarbejde med en fælles hær på 8.700 soldater. Samarbejdet skal ledes af den nigerianske general Iliyasu Isah Abbah fra Tchads hovedstad N’djamena.
Frankrig, der stadig har betydelige interesser at pleje i Afrika, hjælper også Nigeria i kampen mod Boko Haram ved at levere efterretninger bl.a. fra overvågningsfly.
Under en officiel rejse til Frankrig diskuterede præsident Buhari d. 14. september med præsident François Hollande en plan for et endnu tættere samarbejde mellem de to landes militær.
USA med på sidelinjen
USA har også involveret sig i kampen mod Boko Haram, dog på en anden måde end Frankrig.
Præsident Barack Obama har ønsket en mere indirekte kamp, og USA har derfor sendt soldater klædt i civil til Tchad, Niger og Nigeria for at opmuntre de lokale til at kæmpe mod Boko Haram.
De amerikanske soldater arbejder tæt sammen med organisationen Spirit of America, der for eksempel uddeler førstehjælpsudstyr og finansierer møder med lokale grupper.
USA har ikke villet sælge våben til Nigerias hær. Begrundelsen har været, at Nigerias hær er blevet beskyldt for alvorlige brud på menneskerettighederne. Nigeria har i stedet modtaget fem millioner dollar som støtte til kampen mod Boko Haram.
Der er ingen samlet international koordinering af kampen mod Boko Haram, men alle ser ud til at berede sig på en langvarig indsats.