YANGON: Søndag stemmer befolkningen i Burma ved et parlamentsvalg for kun tredje gang i løbet af 25 år.
Men selv om valget er en milepæl i landets historie, er der flere aspekter omkring det, som møder kritik.
Én ting er, om selve valghandlingen og stemmeoptællingen går korrekt for sig.
En anden ting er, at der allerede inden valget er meldinger om uregelmæssigheder og voldelige angreb mod oppositionskandidater.
Men helt afgørende er det, at vælgerne i Myanmar reelt ikke kommer til at stemme om deres drømmeregering. Valget bliver kun det bedst opnåelige under omstændighederne, siger flere iagttagere.
En general på hver fjerde sæde
Derudover er hundredtusinder muslimer er afskåret fra at stemme, regeringspartiet dominerer de statslige medier, og formanden for valgkommissionen har tætte bånd til magthaverne.
Det betyder, at det nuværende regeringsparti USDP kun skal vinde en tredjedel af de pladser, der er på valg, for at få flertal sammen med militæret.
Derimod skal Aung San Suu Kyi og hendes NLD hale to tredjedele af stemmerne i land for at opnå flertal.
Det er også militæret, der udpeger de tre vigtige ministerposter med ansvar for indenrigspolitiske anliggender, forsvar og grænsespørgsmål.
Facebook kan give fængsel
Alligevel er der uden tvivl sket markante fremskridt i Myanmar siden det seneste valg i 2010, som NLD boykottede.
Indtil for blot fem år siden kunne aviser blive straffet af militærstyret for at skrive om eller bringe et billede af Aung San Suu Kyi. Alt det har ændret sig i dag, hvor aviserne er fulde af billeder af den populære dame.
Debatten er dog ikke fuldstændig fri. Regeringen har udsendt et dekret om, at det er forbudt for de politiske partier at kritisere militæret og forfatningen i løbet af valgkampen.
Hvis en journalist stiller en valgekspert eller en politisk iagttager et spørgsmål om eksempelvis militærets indflydelse, sker det ofte, at kilden svarer på noget helt andet. Der er en grænse for, hvad der kan siges. Hvor den grænse går, er svært at vide helt med sikkerhed, men omkring 200 journalister sidder på nuværende tidspunkt fængslet for at have krydset den.
Andre igen er blevet fængslet for at have postet ting på Facebook, hvor de gjorde grin med militæret. Senest blev en ung mand anholdt torsdag efter at have gemt sig fra politiet i noget tid.
Hans forbrydelse var at have antydet i en Facebook-opdatering, at han har en tatovering på sin penis, der forestiller præsidenten, tidligere general Thein Sein.
Yangon svøbt i rødt
På gaderne i landets største by, Yangon, er der imidlertid stor entusiasme omkring det kommende valg. Og der er ingen tvivl om, hvem vælgerne her ønsker at se ved magten, nemlig demokratiikonet Aung San Suu Kyi.
Overalt er der Aung San Suu Kyi-kalendere og billeder til salg, og hendes portræt pryder de fleste gader fra de mange valgplakater.
Et absolut flertal kræver to tredjedele af pladserne, og i nogle delstater er det ventet, at NLD må se etniske partier løbe med sejren. Det skyldes blandt andet Aung San Suu Kyis tavshed omkring den spændte konflikt mellem nationalistiske buddhister muslimske minoriteter, der præger dele af landet.
Også i Kachin-staten har NLD mistet opbakning. Her er der kampe mellem etniske oprørere og militæret, og mange fra mindretallet har ønsket, at Suu Kyi skulle kritisere militærets overgreb, hvilket ikke er sket.
Andre igen er rykket væk fra NLD og Suu Kyi, fordi de mener, at hun er blevet midtsøgende. Hun er blevet for lidt ikon og for meget en pragmatisk politiker.
De første resultater af søndagens valg ventes klar tirsdag, men en ny regering er ikke på plads før februar.