Burundi udviser WHO-medarbejdere

gettyimages-478500056
Præsident Pierre Nkurunziza stillede i 2015 op til sin tredje runde som præsident – det blev mødt med massiv modstand, der førte til flere dødsfald og tusindvis flygtede.
Foto: Spencer Platt/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

15. maj 2020

Fire centrale WHO-medarbejdere, der arbejder med at koordinere coronaresponsen i Burundi, er blevet bedt om at forlade det centralafrikanske land. Den melding fik hovedkvarteret for verdens sundhedsorganisationen WHO i et brev dateret tirsdag den 12. maj.

Afsenderen var Burundis udenrigsministerium. Af brevet fremgår det, at de fire personer er ”persona non grata” og fik 48 timer til at forlade landet.

Grunden til udvisningen fremgår ikke af brevet, der ikke er underskrevet.

Burundiske diplomater og embedsmænd har bekræftet over for nyhedsbureuaet AFP, at udenrigsministeriet for en måned siden droppede et forsøg på at udvise de fire samme WHO-ansatte. En anonym embedsmand citeres for, at sundhedsministeren beskylder WHO for “uacceptabel indblanding” i landets coronaindsats. 

Ikke råd til at sparke WHO ud
Udvisning er et ”uheldigt” træk, lyder det fra Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC), en institution under Den Afrikanske Union der arbejder med støtte og styrke afrikanske landes beredskab og respons i tilfælde af trusler fra sygdomme.

”Som et kontinent med et meget svagt sundhedssystem og skrøbelig infrastruktur, har vi voldsomt behov for teknisk ekspertise. Vi har ikke råd til at sparke WHO ud,” siger direktør for Africa CDC, John Nkengasong, ifølge Al-Jazeera.

Burundis regering har taget meget få forholdsregler for at stoppe coronasmitten i at brede sig, og regeringen er blevet stærkt kritiseret for at arrangere præsidentvalg i midten af coronapandemien. Valget skal efter sigende finde sted 20. maj.

Nkengasong advarer om, at hvis der ikke tages forholdsregler omkring stemmeafgivelser, vil det være ekstremt vanskeligt for landet at inddæmme virusset senere.

”Hvis et valg bliver gennemført på en måde, der begrænser folks mulighed for at stimle sammen, er det ok. Men hvis du ikke kan sikre det, bringer det dig i fare,” siger han ifølge Time Magazine.

I forbindelse med det sidste præsidentvalg i Burundi i juni 2015 oplevede landet voldsomme uroligheder, da landets præsident siden 2005, Pierre Nkurunziza, annoncerede, at han ville stille op til en tredje periode.

Det var forfatningsstridigt, mente oppositionen og dens tilhængere, og resultatet var massive protester og voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi. Flere døde og i tusindvis flygtede til nabolande.

Læs også: “Politiske uroligheder fortsætter i Burundi”