Politiske uroligheder fortsætter i Burundi

Forfatter billede

Politi og sikkerhedsstyrker er massivt til stede i Burundis hovedstad, Bujumbura, hvor der tirsdag er nye voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter.

Flere medier skriver, at grupper på nogle få hundrede mennesker spredes af politiet, inden de når frem til Bujumburas centrum.

Regeringen har forbudt alle protester og indsat kampklædt politi, der er bevæbnet med tåregas og vandkanoner.

Oppositionen og dens tilhængere er stærkt utilfredse med, at præsident Pierre Nkurunziza vil genopstille.

De mener, at det er i strid med både forfatningen og den fredsplan, der endte 13 års borgerkrig i Burundi i 2006.

De får støtte af landets indflydelsesrige katolske kirke, der også har talt imod, at Nkurunziza genopstiller.

Men regeringspartiet og dets støtter siger, at det er lovligt for præsidenten at genopstille, fordi han blev valgt af parlamentet til sin første embedsperiode – ikke direkte af vælgerne, som forfatningen siger.

Nkurunziza har været ved magten siden 2005.

Fem dræbt, 15.000 flygtet

Siden søndag er mindst fem mennesker blevet dræbt i de demonstrationer, der har præget Burundi, siden præsidenten meddelte, at han genopstiller ved valget den 26. juni.

FN's flygtningeagentur, UNHCR, siger, at mindst 15.000 mennesker er flygtet fra Burundi og videre i sikkerhed i nogle af nabolandene.

Mange flygter af frygt for den regeringsvenlige milits Imbonerakure, som er en gren af regeringspartiet, og som ifølge oppositionsgrupper er blevet trænet af regeringen med det formål at hjælpe Nkurunziza med at bevare magten.

Situationen i landet er så tilspidset nu, at FN's generalsekretær har sendt sin særlige udsending, Said Djinnit, til Burundi for at mødes med præsident Nkurunziza.

FN-chef: Afgørende øjeblik for Burundi

Mandag anholdt politiet en fremtrædende oppositionsaktivist og lukkede en radiostation, som ifølge myndighederne har opildnet til protester.

”Dette er et afgørende øjeblik i Burundis historie,” sagde FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, under et nyligt besøg i Burundi.

”Landets fremtid kan meget vel afhænge af, hvilken vej de enkelte politikere og deres støtter samt diverse myndigheder vælger i de kommende uger,” sagde han.

Zeid Ra'ad Al Hussein tilføjede ifølge avisen New Kerala, at valget står mellem at gennemføre frie og retfærdige valg, der vil styrke og modne Burundis demokrati, eller vold og undertrykkelse der vil undertrykke demokratiet med det formål at opnå eller bevare magten, skriver New Kerala.

”Burundi har ikke råd til endnu et udbrud af vold. Det har ikke råd økonomisk, politisk, socialt eller kulturelt, og det har ikke råd nationalt eller internationalt,” sagde Zeid Ra'ad Al Hussein.