Burundis opposition vil boykotte valg

nkurunziza
Pierre Nkurunziza afviser at udskyde valg.
Foto: officielt (arkiv)
Forfatter billede

Efter flere ugers voldsomme demonstrationer, der ifølge menneskerettighedsgrupper i Burundi har kostet mindst 80 mennesker livet, har Burundis opposition besluttet at boykotte både parlamentsvalget på mandag og præsidentvalget om få uger.

Oppositionen mener ikke, at det er muligt at holde et frit og retfærdigt valg oven på de seneste ugers blodige sammenstød i det østafrikanske land.

Det skriver flere internationale medier.

Frem til fredag havde Agathon Rwasa, der er leder af National Liberation Forces (FNL), fastholdt at han ville stille op som modkandidat til præsident Nkurunziza, men nu trækker han sig sammen med den øvrige opposition fra enhver deltagelse i valghandlingerne, skriver International Business Times.

Titusinder flygtet

Repræsentanter fra oppositionspartierne i Burundi har med blandt andre FN og Den Afrikanske Union (AU) som mæglere forsøgt at finde en løsning på den to måneder lange konflikt, der har kostet adskillige menneskeliv og sendt over 100.000 på flugt.

Diplomater sagde torsdag, at de internationale mæglere anbefaler at udskyde alle valg, der så kan holdes samtidig den 31. juli. Men det har regeringen afvist.

Demonstrationerne mod præsident Nkurunziza begyndte, da han i april meddelte, at han vil stille op til sin tredje embedsperiode.

Umiddelbart er det ikke tilladt ifølge Burundis forfatning, men landets forfatningsdomstol har afgjort, at Nkurunziza kan få lov at stille op, fordi han blev valgt af parlamentet og ikke direkte af folket ved sin første embedsperiode.

Oppositionen mener derimod, at præsidenten ikke kan få lov at genopstille og at han må gå af.

Der er efter planen valg til parlamentet og bystyrerne på mandag, mens det omstridte præsidentvalg nu er udskudt til 15. juli.