Hør tredje afsnit her. Du kan også høre podcasten på Spotify eller iTunes, og du kan downloade alle seriens afsnit her.
Kvinder, der vil høres
Vi lægger sjældent mærke til det, men det meste information i verden handler om mænd, er produceret af mænd og henvender sig til mænd. Hvor meget plads får kvinders stemmer i det offentlige rum, og hvilket arbejde gør Zanzibars kvinder for at blive hørt og få indflydelse?
Diskussionen om kvinders mulighed for at komme til orde og blive hørt i det offentlige rum kan godt blive abstrakt og uhåndgribelig, men i det tredje afsnit af podcastserien Wanawake kan du få sat konkrete mennesker og historier på de abstrakte begreber.
Du møder blandt andet Grace, der er radiovært for et program om kvinder, henvendt til kvinder og produceret af kvinder, og du kommer med indenfor hos TAMWA, en organisation der arbejder for kvinders adgang til politisk magt. Og så skal du en tur i det offentlige rum, gader og stræder i Stone Town.
TAMWA – Tanzanian Media Women’s Association
TAMWA er en NGO, der bruger medier til at agitere for kulturelle, politiske og juridiske ændringer, der styrker kvinders og børns rettigheder. Organisationen har eksisteret siden 1987 og har flere kontorer fordelt i Tanzania.
I afsnittet nævnes Ted-talken ”The virginity fraud”, der handler om den misforståede opfattelse af jomfruhinden som en hinde. Den kan ses herunder:
Bag mikrofonen
Når man er hvid på Zanzibar, har man det overordnet nemt. Der er mange, der gerne vil hjælpe en eller i kontakt med en – særligt dem, der sælger souvenirs på gaderne eller tjener penge på at hjælpe turister.
Det er straks lidt sværere at komme i kontakt med mennesker – især kvinder – som ikke har med turister at gøre. Med sin hvide hudfarve kan man ikke blende ind i bybilledet, og man ligner en, der ikke kan det lokale sprog og en, der har penge – hvad man jo som regel også er.
Det var derfor i begyndelsen en udfordring for mig at komme i kontakt med de kvinder, som jeg så gerne ville møde. Det ændrede sig med tiden, gennem mine studier.
På universitetet var der nemlig mange kvindelige undervisere på instituttet for swahili som fremmedsprog, og ved at lære dem at kende, blev jeg inviteret indenfor i et netværk af højtuddannede og ambitiøse kvinder.
Gennem det netværk opdagede flere og flere kvinder, at jeg talte swahili og var kommet til Zanzibar for at forstå andre perspektiver end mine egne, og det blev min indgang til flere gode samtaler med kvinder.
Wanawake – en podcast i fem afsnitAfsnit 1: Når det at spille musik bliver en kamp for ligestilling Afsnit 2: Kvinder mellem tradition og turisme Afsnit 3: Hvor meget plads får kvinders stemmer i det offentlige rum? (dette afsnit) Afsnit 4: Er ligestilling også mændenes kamp? Afsnit 5: Er denne prinsesse fra 1800-tallets Zanzibar et feministisk ideal i dag? |
Podcasten er produceret af Ida Sophie Skriver Olsen med støtte fra Globalnyt og Danidas Oplysningspulje.
Ida kan kontaktes på [email protected]