Globalnyt podcast: Kvinder mellem tradition og turisme

aiysha_mohammed
Aiysha Mohammed har fundet styrke i jobbet som turistguide efter en hård opvækst og et tvunget ægteskab.
Foto: Privat.
Forfatter billede

3. november 2019

Hør andet afsnit af Globalnyts podcast Wanawake herunder. Du kan også høre podcasten på Spotify eller iTunes, og du kan downloade alle seriens afsnit her.

Kvinder i en mandebranche

Zanzibars største private sektor er turisme, men det er stadig stort set kun mænd, der er ansat i turistbranchen. I andet afsnit af podcastserien Wanawake møder du tre unge kvinder fra Zanzibar, der modigt træder stien for en ny karrierevej for kvinder: at være turistguide.

Man kunne tro, at det at gå en ny vej ville betyde, at der så er friere rammer. Men for disse kvinder er det lige omvendt, når de mødes med strengere krav fra myndighederne end deres mandlige kollegaer mødes med. 

“Wanawake” er swahili og betyder kvinder, for i denne podcast har kvinderne ordet.

Zanzibars kontraster

Zanzibar er et sted fyldt med kontraster. Befolkningen lever med traditionelle, konservative idealer, mens øen hvert år besøges af over 350.000 turister, der for de flestes vedkommende har en livsstil med fest og druk som en naturlig del af deres badeferie.

Turismen giver økonomisk vækst til Zanzibar, men det har også resulteret i misforståelser og sammenstød. 

Det blev for eksempel tydeligt i 2006, hvor den muslimske gruppe Uamsho – The association for Islamic Mobilisation and Propagation fik aflyst en fejring af Freddie Mercury’s 60 års fødselsdag.

Freddie Mercury blev født på Zanzibar i 1946, men hans familie måtte flygte fra øen i 1963 på grund af den voldelige revolution.

Rygtet om, at homoseksuelle Queen-fans ville komme til Zanzibar for at fejre rocklegendens fødselsdag, fik den muslimske gruppe til at protestere og udtale til BBC, at de havde en religiøs forpligtelse til at forsvare islamiske værdier og moralsæt på Zanzibar. 

Læs også Zanzibars fordrevne søn, Freddie Mercury

Når de tre kvinder, som vi møder i seriens andet afsnit, vælger at arbejde med turister, så er det altså ikke uden modstand fra deres omgivelser, der frygter at de vil blive negativt påvirkede af den vestlige livsstil.

I afsnittet nævnes “Ludermanifestet”, som er skrevet af Louise Kjølsen, Ekaterina Krarup og Nakita Klæstrup. De tre, der tilsammen dannede aktivistgruppen Girls Squad, lavede også en podcast på DR om deres bog.

 

Wanawake – en podcast i fem afsnit

Afsnit 1: Når det at spille musik bliver en kamp for ligestilling

Afsnit 2: Kvinder mellem tradition og turisme (dette afsnit)

Afsnit 3: Hvor meget plads får kvinders stemmer i det offentlige rum?

Afsnit 4: Er ligestilling også mændenes kamp?

Afsnit 5: Er denne prinsesse fra 1800-tallets Zanzibar et feministisk ideal i dag?

 

Podcasten er produceret af Ida Sophie Skriver Olsen med støtte fra Globalnyt og Danidas Oplysningspulje.

Ida kan kontaktes på [email protected]