Kendt Danida-mand skal til GGGI i London

Forfatter billede

Ja, faktisk har han beskæftiget sig med bistand og international solidariet endnu længere. Det begyndte allerede under studierne og på andre arbejdspladser, før han kom ind i udenrigstjenesten pr. 1. juli 1988.

På orlov fra ministeriet tiltræder Neergaard stillingen som repræsentant for Global Green Growth Institute (GGGI) i Europa i et nyoprettet GGGI-kontor i London.

Hans særlige ansvar bliver at styrke dialogen med GGGIs europæiske samarbejdspartnere, herunder GGGIs medlemslande, nuværende og potentielle donorer, NGOer, internationale organisationer og finansielle institutioner.

London vandt over København

Tidligere fandtes et kontor i London, som kun i ringe grad understøttede GGGIs strategi, og han skal derfor bidrage til GGGIs nye strategi om at satse mere på projekter i udviklingslandene, bl.a. de fattigste af dem i gruppen af såkaldt mindst udviklede lande.

Beslutningen om at oprette det nye kontor blev truffet i november 2014, men lanceringen af kontoret sker ved den danske diplomats tiltræden.

Klimainstituttets hovedsæde ligger i Seoul i Sydkorea og havde i sin tid Lars Løkke Rasmussen (V) som bestyrelsesformand.

Neergaard er foreløbig ansat af GGGI for to år. Og måske havde han ikke behøvet flytte så langt, for København lagde længe kraftigt billet ind på det nye Europa-kontor, men det endte med storbyen ved Themsen.

Et arbejdsliv i international udvikling

Frode Neergaard har i sin karriere i Udenrigsministeriet og siden barndommen haft kårene for verdens fattige i blodet.

Under opvæksten i en præstefamilie ved Skjern-åen i vestjyske Sdr. Felding kom der besøg fra missionsmarken i Tanzania, Indien og Nigeria og der blev lyttet til beretninger ”der ude fra” og solgt hjemmebroderi på basarerne til støtte for arbejdet i Bukoba, Assam og Maiduguri.  

Engagementet for en bedre verden førte Frode Neergaard fra gymnasiet i Struer til Roskilde Universitetscenter.

Ved siden af geografistudiet blev der tid til at være medlem af RUCs konsistorium på det nystartede universitet. Det internationale engagement udfoldedes bl.a. i anti-apartheid arbejde og som bestyrelsesmedlem i Mellemfolkeligt Samvirke.

Frode Neergaard var blandt de første kandidater fra RUCs Internationale Udviklingsstudier med et speciale om ”Målsætning og landevalg” i dansk udviklingssamarbejde og evaluering af dansk-støttede landbrugsprojekter i Kenya og Mozambique.

Som led i studierne opholdt Frode Neergaard sig i Mozambique, Mellemamerika og det sanktionsramte Sydafrika og arbejdede herefter en periode som lærer i Slangerup og på det Frie Gymnasium i Birkerød.

Kommet vidt omkring

Han blev cand.mag. i geografi og samfundsfag fra RUC i 1985 og har ved siden af kandidatgraden fra Internationale Udviklingsstudier, som gennem årene har fostret så mange medarbejere til dansk u-landsvirke.

Den professionelle karriere har ført til længere ophold med familien i udlandet. Først gik turen to år til Sierra Leone som ansat i FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO). Herfra videre et år til det hungerhærgede Etiopien, – også for FAO.    

I udenrigstjenesten har karrieren udfoldet sig indenfor udviklingssamarbejdet, både på Asiatisk Plads og i udlandet. Frode Neergaard var i begyndelsen af 1990erne udsendt til den dengang nyoprettede danske ambassade i Kampala i Uganda, først som ambasadesekretær, siden som ambassaderåd.

Her var han med til at opbygge et af Danmarks store landeprogrammer, bl.a. ved at igangsætte et egnsudviklingsprojekt i det krigs- og aids-hærgede Rakai-distrikt og ved at bistå Uganda med en dansk inspireret kommunalreform.

Ovre i Verdensbanken

Det multilaterale udviklingssamarbejde vejer også tungt. Frode Neergaard var i tre år (1997-2000) rådgiver for Verdensbankens bestyrelse i Washington, herunder stedfortrædende bestyrelsesmedlem for de nordisk-baltiske lande i klodens største enkelt-donor af bistand.

Siden har den snart 63-årige Danida-mand været udsendt i fem år som Danmarks repræsentant i OECD’s Bistandskomité, DAC, i Paris, hvor han også var DAC-næstformand ved siden af souschefposten på den danske OECD-delegation i den franske hovedstad.

Klimaet i centrum

I flere år var Frode Neergaard en af Udenrigsministeriets centrale medarbejdere i arbejdet med klimaproblemer i udviklingslandene og en af Danmarks klimaforhandlere ved internationale FN-konferencer.

Men uanset om arbejdet har været i Uganda, Verdensbanken eller omhandlet klimaudfordringen har ledetråden i arbejdet handlet om at være med til at præge udviklingssamarbejdet og at gøre en forskel til gavn for verdens fattige.

Siden han i 2013 kom tilbage fra OECD-delegationen i Paris har han været chefkonsulent og teamleder i Danidas kontor for kvalitetssikring af bistanden (KVAL) og især arbejdet med overvågning og kommunikation af udviklingsresultater.

Privat er Frode Neergaard for nylig flyttet til Christianshavn nær sin hidtidige arbejdsplads. Han er gift med Annelise Højhus og parret har børnene Jeppe, Anders og Elisabeth, der er adoptivdatter fra Etiopien.