Libanon sender syriske flygtninge hjem

shatila
Den palæstinensiske flygtningelejr Shatila ved Beirut er fyldt til bristepunktet. I forvejen var her hundredtusinder af palæstinensere, siden er der kommet yderligere hundredtusinder af syriske flygtninge.
Foto: Ane Nordentoft (arkiv)
Forfatter billede

Et større antal syriske flygtninge er rejst tilbage til Syrien fra Libanon, hvor de havde søgt tilflugt på grund af krigen.

Det skriver det svenske magasin OmVärlden, der i det seneste nummer har sat fokus på syriske flygtninge i Libanon og på, hvordan krigen påvirker det lille naboland.

Ifølge mellemøstforsker Björn Brenner ved den svenske Försvarshögskolan har Libanon allerede sendt tusinder af flygtninge retur til Syrien.

”Omkring 10.000 syriske flygtninge er allerede blevet sendt tilbage i busser, først og fremmest til Idlib-provinsen i den nordvestlige del af landet. Hvorvidt der har været tale om en frivillig tilbagevenden for disse flygtninge eller snarere en tvangsforflyttelse kan diskuteres, siger han til OmVärlden.

Men det kan vise sig at være alt for tidligt, og dermed kan problemerne blive forværret, advarer flere eksperter og iagttagere.

”Erfaringen viser, at hvis de flytter tilbage til deres hjemland for hurtigt og siden bliver nødt til at flygte igen, er sandsynligheden for, at de kommer til at blive permanent i værtslandet langt, langt højere, siger FN-talsmand i Libanon Philippe Lazzarini til OmVärlden.

Premierminister frygter for sit liv

Libanon er spændt til bristepunktet. Lørdag erklærede landets premierminister, sunnimuslimen Saas al-Hariri, at han træder tilbage. Han føler sig truet på livet, og han mener, at stemningen i Libanon minder om stemningen umiddelbart inden, at hans far, Rafik al-Hariri, sammen med 20 andre blev offer for en kraftig bilbombe ved Beiruts havnefront i 2005.

Hariri opholder sig nu i Saudi-Arabien.

Det er den seneste udvikling i et land, hvor det længe har knaget godt og grundigt i fugerne på grund af det store antal syriske flygtninge, der har søgt tilflugt i det lille naboland.

Med en størrelse på en fjerdedel af Danmark og knap fem millioner indbyggere i Libanon har det tydeligt kunnet mærkes, at der er kommet omkring to millioner syriske flygtninge til.

Det har belastet arbejdsmarkedet, hvor arbejdsgivere inden for eksempelvis byggebranchen fravælger libanesiske arbejdere til fordel for syriske daglejere, der får nogle få dollars for en dags arbejde.

Og det har øget spændingerne mellem de forskellige befolkningsgrupper og mellem de, der er for og imod den syriske præsident, Bashar al-Assad.