Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, og EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, bør forsøge at få omgjort beslutningen om at udpege Faisal bin Hassan Trad til en ledende post i et indflydelsesrigt udvalg i FN’s Menneskerettighedsråd.
Det mener NGO’en UN Watch, der skarpt kritiserer udnævnelsen af saudiaraberen til posten.
Det udvalg, Faisal bin Hassan Trad er blevet udpeget til, former standarderne for menneskerettigheder og rapporterer om menneskeretskrænkelser over hele verden, siger UN Watch, der i lighed med FN’s Menneskerettighedsråd har hjemme i den schweiziske by Genève.
”Det er skandaløst, at FN har valgt et land der har halshugget flere mennesker i år end Islamisk Stat, til at stå i spidsen for et vigtigt menneskeretsudvalg,” siger Hillel Neuer, der er direktør for UN Watch.
”Petrodollars og politik vægter højere end menneskerettigheder.”
Neuer mener, at det understreger den lave troværdighed, der efterhånden kan tillægges Menneskerettighedsrådet, hvor lande som Rusland, Cuba, Kina, Qatar og Venezuela er blandt medlemslandene.
Fængslet bloggers kone er chokeret
Ensaf Haidar, som er hustru til den fængslede saudiarabiske blogger Raif Badawi, er ligeledes chokeret over udpegelsen af den saudiarabiske menneskeretsambassadør til den indflydelsesrige udvalgspost.
Raif Badawi blev anholdt i 2010 for at have skrevet en blog, hvor han opfordrede til mere demokrati og kritiserede de politiske og sociale forhold i Saudi Arabien.
I maj 2014 blev han idømt 10 års fængsel og 1000 stokkeslag samt en bødestraf.
Han fik de første 50 slag i januar og skulle have 50 af gangen hver fredag, indtil han har fået 1000. Men af helbredsmæssige årsager stoppede piskningen af ham, efter han havde fået de første 50 slag.
“Det er skandaløst, at FN har valgt et land der har halshugget flere mennesker i år end Islamisk Stat, til at stå i spidsen for et vigtigt menneskeretsudvalg. Saudi-Arabien har verdens værste generalieblad, når det gælder religionsfrihed og kvinderettigheder, og de holder fortsat den uskyldige blogger Raif Badawi fængslet. Det er som at gøre en pyroman til byens brandchef.”
Hillel Neuer, chef for UN Watch
Ensaf Haidar skriver på Facebook, at FN’s beslutning om at lade Saudi-Arabien lede det vigtige udvalg i Menneskeretighedsrådet er det samme som at FN giver ”grønt lys til at begynde at piske igen”.
En lang række menneskerettighedsorganisationer forsøger at presse Saudi-Arabien til at frigive bloggeren.
Også i Danmark er især Amnesty International involveret i sagen. Hver torsdag står Amnesty og Dansk PEN og demonstrerer foran Saudi Arabiens ambassade for at vise solidaritet med Raif og fastholde kravet om, at han løslades.
”FN undergraver sin egen legitinitet”
Dokumenter fra Menneskerettighedsrådet (UNHRC), som UN Watch er kommet i besiddelse af, bekræfter, at Faisal bin Hassan Trad er valgt til at lede en gruppe på fem ambassadører – også kendt som den rådgivende gruppe – som har beføjelser til at vælge medlemmer til 77 stillinger og poster inden for en bred vifte af menneskeretslige mandater.
”FN beskriver ofte disse eksperter som ‘kronjuvelerne’ i dets menneskerettighedsråd, men undergraver i virkeligheden sin egen legitimitet ved at vælge et fundamentalisisk teokrati, der undertrykker kvinder og minoriteter, til at stå i spidsen for udpegelsen af eksperter,” lyder kritikken fra UN Watch.
Den saudiarabiske ambassadør blev oprindeligt valgt allerede i juni, men diplomater i Genève er gået stille med dørene om det, og nyheden er først sluppet ud nu, skriver UN Watch.
Olie tæller mere end menneskerettigheder
Saudi-Arabien var kandidat til formandskabet i Menneskerettighedsrådet i juni, men trak sit kandidatur efter store protester og massiv international mediedækning, som også udsprang af en protestkampagne fra UN Watch’s side
Da Saudi-Arabien blev stemt ind som medlem af Rådet i 2013, skete det uden protester fra hverken EU eller USA, og det må Powers og Federica rette op på denne gang, mener UN Watch.
”Det er et sørgeligt vidnesbyrd om, at i vores verden tæller olie fortsat mere end grundlæggende principper om menneskerettigheder,” lyder det fra UN Watch.