Cook-øerne: Vi har styr på vores udviklingssamarbejde med Kina

parliament_building_of_the_cook_islands_rarotonga
Med en befolkning, der er mindre end de fleste danske kommuner, har Cook-øerne ikke brug for en stor parlamentsbygning.
Foto: Jerrye & Roy Klotz (CC BY-SA 3.0)
Laurits Holdt

Australske ministre kritiserede for nylig Kina for at bygge ubrugelige bygninger og veje, der ikke rigtig fører nogen steder hen som en del af landets udviklingsarbejde i Stillehavsregionen. Både den australske udviklingsminister og udviklingsminister kritiserede videre Kinas lånepolitik i forhold til de små stater i Stillehavet.

Læs mere: Kina og Australien skændes om udviklingsbistand i Stillehavsregionen (18.01.2018)

Nu svarer en af dem igen: Vi har styr på det, lyder det fra Cook-øernes finansminister Mark Brown.

Han siger ifølge Radio New Zealand International, at hans land har lært at stå fast, når det handler om udviklingssamarbejde, så de projekter, som bliver sat i gang rent faktisk kommer til at gavne landets indbyggere.

Bemærkningerne fra de australske ministre betegner han som “uheldige”.

Landet, der har godt knap 18.000 indbyggere, er glad for Kinas støtte, siger han. Kina er en vedholdende partner, som nu i gang med at renovere de tre første bygninger, som Kina har bygget i landet. Det var noget som de lokale myndigheder ønskede og det var kineserne med på, fortæller Brown.

Intet kinesisk gældspres her

De australske ministre kritiserede Kina for at pådutte de små stillehavsstater lån og dermed pålægge dem et stort gældspres.

Men Cook-øernes eneste gæld til Kina er på 16,7 millioner dollars og det er for et vandprojekt, som landet er i gang med i samarbejde med New Zealand og Kina. Og dette lån, siger han, svarer til de lån som landet kan optage i Asian Development Bank og European Investment Bank.

Cook-øerne er et selvstændigt land men landets udenrigs- og forsvarspolitik varetages af New Zealand og dets indbyggere er også statsborgere i New Zealand samtidig med at de er statsborgere i Cook-øerne. Landet er ikke selvstændigt medlem af FN men har dog diplomatiske forbindelser med 43 lande.