Regeringen offentliggjorde fredag sin plan for den fremtidige bistand til Østafrikas mest avancerede økonomi, ankerlandet Kenya, og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) lovede samtidig, at Danmark vil fortsætte med "fuldt udviklingsengagement" i landet.
"Kenya er godt på vej, men der er fortsat behov for fuldt udviklingsengagement i et land med store udfordringer, og hvor omkring 40 procent af indbyggerne lever under fattigdomsgrænsen,” siger Mogens Jensen i udenrigsministeriets pressemeddelelse om det nye landepolitikpapir, som gælder fra 2015 til 2020.
Det er samtidig en politisk tilkendegivelse om, at der ikke forudses nogen nedtrapning i den "klassiske" fattigdomsorienterede udviklingsbistand til fordel for erhvervsstøtteordninger, som det skete med Ghana i fjor.
Kenya har modtaget dansk udviklingsstøtte siden uafhængigheden i 1963 – se om Karen Blixen og vort første bistandsprojekt på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-12-13/kenya-50-r-11-da-karen-blixens-bolig-blev-bistand
Landet var senere blandt Danidas fire første hoved-modtagerlande sammen med Tanzania, Bangladesh og Indien.
I krydsfelt mellem vækst og terror
I det nye landepolitikpapir beskrives Kenya som en nation, der befinder sig i krydsfeltet mellem økonomisk vækst og skrøbelige stater (læs Somalia og Sydsudan).
Selv om økonomien er på rette kurs, står kenyanerne overfor betydelige udfordringer, hedder det.
Problemer i nabolandene har ofte en afsmittende effekt på Kenya i form af flygtningestrømme og terroraktioner.
Samtidig oplever landet fortsat stor fattigdom, omfattende ulighed, høj arbejdsløshed især blandt unge, effekten af klimaforandringer og fortsatte udfordringer i den demokratiske reformproces.
Se også vurderingerne i telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-12-13/kenya-50-r-2-den-sv-kkede-nationalkarakter
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-12-13/kenya-50-r-1-sorte-l-dersofaer-og-slum-tema-i-u-la
Kenya er godt på vej, men der er stadig brug for dansk engagement i et land med store udfordringer, anføres det.
Grøn vækst, fattigdomsbekæmpelse og demokrati
Målsætningerne for Danmarks fremtidige bistandsindsats vil være at støtte en grøn vækst, der omfatter så mange som muligt, fattigdomsbekæmpelse, den demokratiske reformproces og menneskerettighederne.
Det vil også være et mål i sig selv at styrke samhandel og erhvervsmæssige forbindelser mellem Kenya og Danmark, ligesom det vil være et mål at fremme stabilitet og sikkerhed i Kenya og regionen.
”Kenya er både symbolet på det buldrende Afrika med vækst og optimisme. Men samtidig et land med udfordringer og en strategisk partner i bekæmpelsen af voldelig ekstremisme,” siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).
”Vi har gensidig interesse i at styrke vore relationer sikkerhedsmæssigt, økonomisk såvel som politisk og øge myndighedssamarbejdet".
"Vi bidrager på en række områder til at sikre stabilitet og økonomisk udvikling på Afrikas Horn og i den bredere østafrikanske region. Det er til gavn for Kenya og for os.”
Behov for et fuldt udviklingsengagement
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen gør gældende, at Kenya i stigende grad er et interessant marked for danske virksomheder, der har fået øjnene op for de muligheder, Afrika og især Kenya byder på.
”Danmark har støttet Kenya siden uafhængigheden, og vi har under skiftende kenyanske regeringer bidraget til, at landet har opnået centrale og vigtige resultater inden for fattigdomsbekæmpelse og demokratisk udvikling".
"Kenya er godt på vej, men der er fortsat behov for et fuldt udviklingsengagement i et land med store udfordringer, og hvor omkring 40 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen,” udtaler ministeren.
Gode muligheder for danske erhvervsliv
Kenya er den største og mest avancerede økonomi i Østafrika og motoren i den stigende integration og samhandel mellem de østafrikanske lande.
Med god vækst og en købedygtig middelklasse er der gode muligheder for dansk erhvervsliv i Kenya.
Landet bevæger sig i disse år fra at være en traditionel udviklingspartner til i stigende grad også at være en vigtig partner inden for det kommercielle, politiske, økonomiske og sikkerhedsmæssige område.
Med en ny forfatning har Kenya gode forudsætninger for at tage disse udfordringer op, skriver udenrigsministeriet.
Landepolitikpapiret kan downloades her
Se også U-landsnyt.dks tema om Kenya i anledning af 50 års jubilæet for uafhængigheden i december 2013 på
http://www.u-landsnyt.dk/tema/kenya-fylder-50