Danske virksomheder kan ikke foreløbigt eksportere våben og teknologi, der kan bruges til våben eller overvågning, til Saudi-Arabien. Det oplyser Udenrigsministeriet torsdag morgen.
Der er to årsager til beslutningen:
Den ene er den fortsatte krig i Yemen, hvor Saudi-Arabien står i spidsen for en koalition af fortrinsvist arabiske lande, som støtter den yemenitiske præsident mod Houthi-oprørerne. Krigen føres med særdeles brutale midler og koalitionen har flere gange bombet civile mål. Både USA, Frankrig og Danmark er nogen af de lande, der har solgt våben til Saudi-Arabien uden tvivl om, at de bliver anvendt i Yemen.
Den anden er den opsigtsvækkende sag om drabet på den saudiske eksil-skribent Jamal Khashoggi, som den 2. oktober forsvandt under et besøg på det saudiske konsulat i Istanbul. Verden rundt har medier fulgt med i sagen, som udviklede sig til beskyldninger om et bestilt mord direkte fra den saudiske regering med kronprins Muhammed Bin Salman i spidsen.
Jamal Khashoggi er blevet et symbol på den ytringsfrihed, han selv mente Mellemøsten har så stærkt brug for, og måske kostede ham livet på brutal vis. Sagen er blevet storpolitisk, hvilket dagens udmelding fra Udenrigsministeriet også vidner om.
Hører under Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen
Det er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der har besluttet, at ministeriet suspenderer godkendelser af eksport af våben og visse dual-use produkter til Saudi-Arabien.
Formelt set er det Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen, der er ansvarlige for at beslutte, hvorvidt der skal udstedes tilladelser til, at danske virksomheder kan eksportere henholdsvis våben og dual-use produkter.
Udenrigsministeriet indgår som høringspart i en lang række sager og tager i den henseende stilling på baggrund af EU’s fælles regler for kontrol med eksport af militærteknologi og –udstyr. Dual-use omfatter produkter, der kan have både en civil og militær anvendelse.
Fra Udenrigsministeriet oplyses det overfor Globalnyt, at ministeriets udmelding er koordineret med Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen, således at suspensionen træder i kraft med omgående virkning.
Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:
”På mødet i mandags med EU’s udenrigsministre drøftede vi bl.a. Saudi-Arabien. Og jeg må sige, at med den fortsatte forværring af den allerede forfærdelige situation i Yemen og drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, befinder vi os nu i en ny situation. Derfor har jeg besluttet, at Udenrigsministeriet suspenderer godkendelser af eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien. Det gælder også for dual-use produkter, der kan anvendes til krænkelser af menneskerettighederne. Danmark fører i forvejen en meget restriktiv praksis på området, men jeg håber, at den danske beslutning kan skabe yderligere momentum og få flere EU-lande til at støtte op om en stram gennemførelse af EU’s regelsæt på området.”
Sår tvivl om Bin Salman overtager tronen
Jamal Khashoggis død har skabt international debat, og haft stor betydning for Saudi-Arabiens kronprins Muhammed Bin Salman.
Han skal efterfølge sin far kong Salman, men senest har en rapport fra en anonym kilde tæt på den saudiske kongefamilie sået tvivl om det bliver tilfældet efter drabet på Jamal Khashoggi.
Saudi-Arabiens Udenrigsminister afviser dog blankt udsagnet, og holder fast i, at mordet på Khashoggi var en ”uheldigt ulykke”.
Regeringen indrømmede 17 dage efter journalistens forsvinden, at han var død på konsulatet, men har flere gange ændret udtalelser omkring omstændighederne.