Danmarks Indsamling nu både til Haiti og Afrikas kvinder – Kommentar: En rigtig dårlig idé

Forfatter billede

Danmarks Radio og 12 humanitære organisa-tioner, der står bag Danmarks Indsamling 2010, besluttede mandag, at indsamlingen lørdag den 30. januar også kommer til at handle om hjælp til Haiti, skriver DR på sit website.

Danmarks Indsamlingen har været undervejs i over et halvt år, og arbejdet med at informere om indsamlingens formål – støtte til Afrikas kvinder – er i fuld gang.

Flere store virksomheder har allerede givet tilsagn om bidrag, ligesom efterskolerne rundt om i Danmark for længst har startet aktiviteter og indsamlinger lokalt.

Alligevel har parterne bag indsamlingen besluttet, at den ene halvdel af pengene skal gå til Haiti og den anden til det oprindelige formål – Afrikas millioner af fattige og udsatte kvinder.

– På baggrund af de enorme ødelæg-gelser, der har ramt Haiti, finder vi det mest rigtigt at kombinere de 2 formål i én samlet indsamling, siger talsmand for Danmarks Indsamling, Mogens Damgaard, og uddyber:

– Vi tror, at danskerne har overskud til og forståelse for, at der både skal være plads til at afhjælpe akut nød i forbindelse med pludselige katastrofer – og til at sikre varige løsninger for den del af verden, hvor man ikke er så rigeligt forsynede med goder, som vi er herhjemme. Vi håber meget, at danskerne endnu en gang vil bakke op om indsamlingen.

Uanset hvad, var det bestemt ikke tanken med den oprindelige indsamling i år.

Under overskriften ”Afrikas kvinder – Afrikas fremtid” skulle hele Danmark samle ind til projekter, der ruster Afrikas kvinder til en bedre fremtid. Alle erfaringer viser, at når man giver kvinder adgang til sund-hed, uddannelse og job, kommer det både familien og lokalsamfundet til gavn. Med andre ord: Når man hjælper kvinderne, hjælper man hele Afrika, hed det på indsamlingens website.

Og videre:
“Danmarks Indsamling 2010 er en fælles indsamling til fordel for Afrika, som 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag. Organisationerne arbejder for at hjælpe Afrika ud af fattigdom og fremme FN’s 2015 mål”.

Danmarks Indsamling 2010 kulminerer 30. januar med et 5 timer langt show på DR1, hvor indsamlingens protektorer, Kronprinsparret, har lovet at komme til stede.

SAMLING EFTER SOLORIDT

Efter jordskælvet for knapt en uge siden iværksatte en stribe danske organisationer hver især deres indsamling til Haiti – med Dansk Røde Kors som den første – og gik derfor IKKE sammen om en fælles “Støt Haiti”-indsamling.

På denne måde genskabes et nogenlunde fælles fodslag efter soloridtet.

De 12 organisationer, der er med i årets Danmarks Indsamling, er:

Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Læger Uden Grænser (MSF), UNICEF Danmark, Red Barnet, SOS-Børnebyerne, BØRNEfonden, Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, U-landsorganisati-onen IBIS, ADRA Danmark og CARE Danmark.

Yderligere oplysninger hos Mogens Damgaard, talsmand for Danmarks Indsamling, mobil 23 38 65 08.

Se også www.danmarksindsamling.dk

——————
KOMMENTAR

Rigtig dårlig ide at skyde indsamlingen af nu – udsæt den dog!

Af Jesper Søe
journalist

Årets Danmarks Indsamling, eller DM i Indsamling som tiltaget oprindeligt hed, skal pinedød afvikles på den fastsatte dato, nemlig lørdag den 30. januar, selv om det oprindelige formål – at bistå Afrikas hundreder af millioner fattige og udsatte kvinder – risikerer helt at drukne i nødhjælpstummelen efter katastrofen på Haiti.

Det er en rigtig dårlig ide. Og set udefra virker det ganske uforståeligt, at man ikke udsætter indsamlingen, indtil støvskyen efter donor-ræset mod Caribien og jordskælvsofrene har lagt sig.

For det er jo ikke penge, der mangler. Med EUs markante donation mandag er en stor del af finansieringen på plads mindre end en uge efter katastrofen. Det største problem bliver snarere forstoppelse i systemet, mens alle falder over hinanden for at hjælpe.

Jamen hov: Udsætte en så længe planlagt indsamlng, det kan man da ikke! Jo, det kan man skam. Og det er gjort før.

Det gjorde man nemlig omkring Nytår 2004-05 umiddelbart efter tsunami-katastrofen ramte en stribe lande i Asien. Man skilte simpelt hen indsamlingen til tsunami-ofrene og til Afrikas børn ad.

Det hed dengang i en pressemelding:

“På grund af naturkatastrofen i Asien har parterne bag DM i Indsamling – DR, Dansk Tipstjeneste og ISOBRO – besluttet at udskyde den store indsamlings-event fra d. 30. januar til d. 8. maj 2005.

Initiativtagerne vurderer, at det hverken er muligt for indsamlings-organisationerne eller den danske befolkning at rumme to så store indsamlingsopgaver i samme måned.

DM i Indsamling ønsker at opbygge en årlig tilbagevendende national event, der sætter fokus på at indsamle penge til ”de stille katastrofer”, som ofte glemmes. Behovet er ikke blevet mindre af katastrofen i Asien.

Situationen i Afrika med 43 millioner børn, der har mistet én eller begge forældre, eksisterer fortsat, selv om Asien nu også er ramt af en katastro-fe. Derfor flyttes indsamlingen blot til en senere dato, da indsamlingerne ikke bør konkurrere om befolkningens opmærksomhed og velvilje.

Afrika er i forvejen ”det glemte kontinent”, og da DM i Indsamling ønsker at sikre den størst mulige økonomiske hjælp til afrikanske børn, vil parterne undgå, at indsamlingen bliver en ”stille” indsamling til en ”stille” katastrofe – med store menneskelige konsekvenser til følge.

– Rundt om i landet har mange arbejdet i flere måneder på at arrangere DM i Indsamling, så det er en stor beslutning at ændre dato, siger Robert Hinnerskov, formand for ISOBRO. – Men overalt er forslaget om at flytte indsamlingen blevet mødt med forståelse og samtidig stor opbakning til at løfte opgaven igen, siger han, hvorefter pressemeddelelsen sluttede.

Og hvordan gik det så? Ja, faktisk ganske glimrende.

Det fremgår af en anden pressemeddelelse, dateret 9 maj 2005:

Danskerne viste vilje til at hjælpe de forældreløse børn i Afrika og samlede i går (søndag den 8. maj 05) i alt 38.071.939 kroner ind – kun 4 millioner kr. mindre end TV-indsamlingen til Asien i januar.

– Det er gået over al forventning. Danskerne har virkelig vist, at de har hjertet på rette sted og gerne vil gøre noget for at hjælpe. Hele TV-delen har været med til at sætte fokus på en stille katastrofe, som kræver særlig opmærksomhed, udtaler Lars Grarup, konstitueret TV-direktør i Danmarks Radio.

Og videre:

– Den stille nød er for en aften blevet lidt støjende, og danskerne har hørt det. De mange penge gør det muligt for os at gennemføre nye projekter, som skaber håb om en værdig barndom og fremtid for de forældreløse børn i Afrika, udtaler BØRNEfondens direktør, Søren Stenum, Læger uden Grænsers formand, Søren Brix Christensen, og UNICEFs general-sekretær, Steen M. Andersen, på vegne af de 19 organisationer, der får gavn af de indsamlede midler.

Med de indsamlede midler kan alene de 3 profilorganisationer yde hjælp til over 25.000 børn. UNICEF giver sundhed og skolegang til forældreløse børn i Swaziland, BØRNEfonden vil opspore og hjembringe vestafrikanske børn, der lever under slavelignende forhold, mens Læger uden Grænser vil give børn i Malawi adgang til livsvigtig hiv/aids-behandling.

– DM i Indsamling er blevet en succes. Indsamlingen har leveret en fremragende folkeoplysning om nøden og behovene i Afrika og har skaffet penge, der virkelig kan gøre en forskel, udtaler Flemming Kofod-Svendsen, generalsekretær for indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, ISOBRO.
(slut)

Sådan lød det dengang i 2005. Og sådan lyder det bestemt ikke i dag i 2010.

Tværtimod: Danmarks Indsamling 2010, der skulle munde ud i en langsigtet fremadrettet indsats for et helt kontinents kvinder, omdannes nu til et TV-show, hvor hovedvægten nemt kan komme til at ligge på nødhjælp til akutte ofre for en naturkatastrofe et helt andet sted i verden end Afrika.

Og det skønt den ene målgruppe tæller flere hundrede millioner (Afrikas kvinder), mens jordskælvsofrene kun tælles i få millioner. Samtidig med, at der løber penge ind til netop disse ofre fra hele verden i en lind strøm.

Hvad blev der af målsætningen om at “sætte fokus på en stille katastrofe, som kræver særlig opmærksomhed”, sådan som Lars Grarup udtrykte det?

Den er svær – meget svær – at få øje på. De afrikanske kvinder kan højest håbe på, at de kan ride med på Haiti-bølgen og derved opnå en så stor halvpart af de indsamlede penge, at det hele ikke ender i ét stort selvmål.

Sjældent er appeller om akut nødhjælp og langsigtet bistand blandet så grundigt – og uhensigtsmæssigt – sammen som her.

Forfatteren har stillet denne kommentar til rådighed for u-landsnyt.dk