Dansk satsning på mediestøtte i den arabiske verden

Forfatter billede

Med en bevilling fra Udenrigsministeriet på 33,5 millioner kroner skal International Media Support (IMS) fortsat være med til at styrke udviklingen af uafhængige medier og pressefrihed i Mellemøsten og Nordafrika (MENA) regionen over de næste 2 år.

Det arabiske forår giver nye muligheder for at fremme mediernes bevægelsesrum og deres rolle som samfundets vagthund i regionen, specielt i lande som Egypten og Tunesien, hvor det er lykkes befolkningerne at bryde med de gamle regimer.

Jesper Højberg, direktør for IMS siger:

”IMS har siden 2005 opbygget en troværdighed blandt lokale mediepartnere i regionen, der nu gør det muligt at støtte relevante aktører i reformprocessen. Op til valgene i Egypten og Tunesien senere i år vil vi bl.a. støtte medieaktører i at formulere krav til de nye regeringer i forhold til sikringen af frie og kritiske medier.”

I lande som Libyen mangler journalisterne grundlæggende faglig træning og erfaring med at udøve ordentlig kritisk journalistik.

Derfor besøger medieeksperter fra IMS i disse dage Libyen for at forberede støtte til opbygning af nye og uafhængige medier i den sydøstlige del af landet, der ikke længere er under Muammar Gadaffis kontrol.

Brugen af online og sociale medier i regionen som journalistisk værktøj bliver også en central del af IMS’ arbejde over de næste 2 år på grund af de muligheder, netop disse generelt set uregulerede medier giver for uafhængig journalistik i forhold til traditionelle medier.

Mellemøsten og Nordafrika er den region i verden, der har haft det hurtigst voksende antal af internetbrugere i løbet af de sidste 10 år.