Dansker om Egypten: Stem-ja kampagne har for længst vundet

Forfatter billede

Tirsdag og onsdag (14. og 15.01) stemmer egypterne om en ny forfatning inden forårets planlagte præsidentvalg. Men den midlertidige regerings ”stem ja” kampagne” synes for længst at have vundet, og den næsten totale mangel på nej-fortalere i medierne springer i øjnene.

Sådan siger Michael Irving Jensen fra International Media Support (IMS), der befinder sig i Egypten, ifølge en pressemeddelelse fra organisationen mandag,.

Endnu en afstemning – valg om man vil – venter det egyptiske folk. Denne gang om en revideret version af den forfatning, der oprindeligt blev udformet af den nu afsatte præsident Morsi.

Den nye forfatning anses af de fleste for et afgørende skridt i retning af stabilitet, og som et skridt imod afvikling af valg til præsidentembedet og et nyt parlament.

Den nye forfatning indeholder mere præcise beskrivelser af sociale rettigheder og selv om der fortsat er mulighed for miltære retssager for civile, er der indsat flere betingelser for at det kan finde sted. Valget ses af mange som det første vigtige skridt mod legitimitet for hæren.

Der er dog meget lidt optimisme at hente blandt menneskeretsforkæmpere og aktivister på grund af militærets magt – som også er rodfæstet i den nye forfatning, fortæller Michael Irving Jensen, leder af IMS’ medieprogram i Mellemøsten og Nordafrika.

”Afstemningen fylder meget i medier – i både skrevne medier samt radio og TV. De fleste talkshows diskuterer forfatningen. Det, som er iøjnefaldende, er den næsten totale mangel på stemmer som argumenterer for et nej. Regeringens og hærens kampagne i forhold til det Muslimske Broderskab ser ud til at have virket,” siger Irving Jensen.

”Det er på nogle måder en tung, autoritær dyne, der igen har lagt sig over landet.”

De mange nye alternative medier og de sociale medier, der dominerede store dele af informations-flowet under det arabiske forår for tre år siden, er blevet marginaliseret under det nuværende midlertidige regime.

IMS, der med dansk støtte har arbejdet med medieudvikling i landet siden 2005, oplever dog blandt sine partnere en tro på at situationen vil vende igen imod en mere positiv, demokratisk udvikling, men den kan have lange udsigter.

Yderligere oplysninger hos:
Helle Wahlberg, IMS,
tlf. 28 68 10 59 eller 88 32 70 05.

IMS arbejder i Mellemøsten og Nordafrika for at fremme ytringsfrihed, troværdige og professionelle medier og for at styrke organisationer, der kan sikre mediereformer og uafhængige mediesektorer.

Mere om IMS’ arbejde i Egypten på www.i-m.s.dk