John Rosenstock
Ved siden af sit arbejdsmæssige virke har han helt fra barndommen haft en brændende interesse for akvariefisk, især æglæggende tandkarper. Han er en kapacitet på verdensplan indenfor dette felt, og da han fandt en helt ny art, var det naturligt at anerkende hans arbejde ved at give fisken navnet Nothobranchius Rosenstocki.
Derudover er han kendt som en glimrende fortæller.
I december 1998 var jeg i Zambia, i området ved Mansa, som ligger ikke langt fra Luapula River og grænsen til DR Congo. Det var en lørdag eftermiddag op mod jul, men i Zambia var det varmt og fugtigt.
Jeg var med en dansk kollega kørt ad den lille og lidet befærdede jordvej ned til grænseovergangen, bl.a. for at undersøge om det var muligt uden alt for stort besvær at komme ind i DR Congo, der havde heddet Zaire til året før, men nu havde forjaget sin mangeårige diktator, Mobutu Sese Seko.
Det var en grænseovergang, som næsten aldrig benyttedes, og den venlige tolder og grænsebetjent havde god tid.
Nogen udflugt til Congo blev det dog ikke til. Very dangerous, Sir, forklarede grænsebetjenten, the military and police haven’t got paid for months, so they will strip you to the bones.
Var faldet ned fra taget
Vi begav os derfor på tilbagevejen i den sløve, varme eftermiddag. Den ret begivenhedsløse tur blev dog brat afbrudt af en kvinde, som stod midt på vejen foran os og viftede alarmeret med armene. Vi standsede, og hun løb hen til vores bil: My husband – he fell from the roof, his back is broken, snøftede hun.
Vi gik med hende om bag hendes hus, hvor der lå en mand på en presenning på jorden og ganske rigtigt så temmelig dårlig ud. Han havde været oppe for at reparere husets tag og var faldet ned.
Huset var en del bedre end den lokale standard og selv om højden næppe var mere end lidt over tre meter, var han åbenbart faldet uheldigt. Hans 100+ kilo gjorde nok, at han var landet tungt og tydeligvis led af svære smerter.
Ringer ikke bare efter en ambulance
Her skal det indskydes, at i Zambia ringer man ikke bare efter en ambulance – har man brug for at komme på hospitalet er det ens eget problem hvordan man kommer derhen, og offentlig transport var der ikke noget af i det område.
Med hjælp fra et par unge mænd, der viste sig at være hans sønner, fik vi båret ham i presenningen hen til bilen og bakset den ret kraftige mand ind at ligge på bagsædet. De to unge mænd fandt også plads – der er ingen grænser for, hvor mange mennesker der kan være i en bil i Afrika – og vi fik ham afleveret på det lokale hospital i Mansa.
Tilfredse med dagens gode gerning tog vi tilbage på hotellet og belønnede os selv med en Castle Milk Stout. Det er trods alt ikke hver dag, man måske redder et menneskeliv.
Reddede “korrupt satan”
Mit egentlige ærinde i Zambia var, at jeg var på tjenesterejse for Mellemfolkeligt Samvirke, og i den forbindelse havde jeg møde med forskellige, lokale partnerorganisationer.
Om mandagen var mit første besøg hos én af vore partnerorganisationer. Ved ankomsten hørte jeg højlydt diskussion på lokalsprog blandt dem, jeg skulle holde møde med. Selv om jeg ikke forstod sproget, anede jeg, at der var sket et eller andet i weekenden, som havde ophidset dem.
Da jeg spurgte til, hvad de diskuterede så heftigt, svarede én: Vi snakker om vores politichef. Han er en korrupt satan og kendt for at maltraktere fangerne. Her i weekenden faldt han ned fra sit tag og han var måske død, hvis ikke en eller anden bloody white idiot havde kørt ham på hospitalet.
Oh, is that so sagde jeg, that’s too bad. Og så snakkede vi ikke mere om dét ..
Fra: ”Turen går ad Helvede til”, Politikens Forlag 2012. Let omarbejdet
Det danske uddannelsessektorprogram var bl.a. med til at understøtte regeringens indførelse af gratis grundskoleundervisning over hele landet og dermed skabe grundlaget for en opfyldelse af FN’s 2015 Mål.
Danmark ydede sektorprogrambistand til vejsektoren siden 2002. Forbedring af vejnetværket er højt prioriteret i Zambias fattigdoms-strategi. Landets handelspolitik lægger også afgørende vægt på en forbedring af transportruterne (indenrigs såvel som regionalt).
Der var relativt få samarbejdspartnere inden for denne sektor, hvor Danmark inden for en kortere årrække opnåede stor anerkendelse og respekt, hed det optimistisk.
Danmark havde som ledende partner inden for vand og sanitet de øvrige donorers opbakning til at lede den faglige og politiske dialog med myndighederne på området. Danmark bidrog aktivt til en lov om forvaltning af vandressourcer.
Ligesom Danmark sammen med Tyskland ledede virket for at udarbejde et nationalt program for vand og sanitet i landdistrikterne. Danmark opyggede således en betydelig erfaring og faglig kapacitet på området, hed det i landpapiret dengang i januar 2008.
Da øksen faldt
Men i 2011 faldt øksen: Danidas bistand til henholdsvis Zambia, Benin i Vestafrika og Cambodja i Sydøstasien skulle skæres bort over 2 til 3 år
Dav. udviklingsminister Søren Pind (V) orienterede i januar det år Folketingets Udenrigsudvalg om VK-regeringens beslutning om at afvikle bistandssamarbejdet med de 3 lande, der er blandt verdens fattigste.
Zambia ligger nede som nummer 150 på FN’s Human Development Index over 169 lande, Benin ligger som nummer 134 og Cambodja er nummer 124. De 3 lande mistede i alt dansk udviklingsbistand for 1,3 milliarder kroner.
“Hvis vi vil have råderum til nye udviklingspolitiske prioriteter og større gennemslagskraft i de valgte partnerlande, må der udfases i andre”, udtalte Søren Pind i en pressemeddelse, og uddybede:
“Det er således vigtigt at understrege, at der ikke er en straffeaktion, når det er besluttet at udfase fra Zambia, Benin og Cambodja. Det er et spørgsmål om at gøre det endnu bedre i de lande, hvor vi bliver”.
Skarp kritik fra MS
Regeringens beslutning blev skarpt kritiseret af Mellemfolkeligt Samvirke, der især var stærkt bekymret for at droppe Zambia som programland. Zambia er det af de 3 lande, som Danmark har støttet længst, nemlig siden uafhængigheden i 1964, og MS har været i landet siden 1968.
"Zambia er stadig et skrøbeligt land, men har i årtier været hjemsted for en fredelig og demokratisk udvikling. Derfor virker det ulogisk at udfase støtten til Zambia, hvis man vil støtte demokrati, frihed og fattigdoms-bekæmpelse – og man får i hvert fald ikke mest valuta for pengene ved at trække bistanden ud nu. Både på miljøområdet og inden for god regeringsførelse har Zambia vist gode resultater – ikke mindst på grund af støtten fra Danmark", anførte MS videre.
Men den næstfølgende centrum-venstre regering under Helle Thorning- Schmidt (S) bibeholdt udfasningen, hvorfor ambassaden i Lusaka lukkede pr. 1. januar 2013.
Læs om vor sidste ambassadør i Lusaka, Thomas Schjerbeck, på https://globalnyt.dk/content/thomas-schjerbeck-fylder-70
Skriv et indlæg til denne spændende serie. Det har mange fortællelystne personer allerede gjort, og deres indlæg offentliggøres løbende i den kommende tid.
Det kan være episoder eller dramatiske hændelser, du har oplevet “derude”, og som er værd at bringe videre.
Peter Sigsgaard vil meget gerne kontaktes på e-mailadressen [email protected] eller telefon 45 82 12 39
Indlæg er honorarfrie.