Det var først i løbet af 1960’erne, at Danmark for alvor begyndte at udsende ’eksperter’, ’rådgivere’ og ’u-landsfrivillige’ til de varme lande. Men konturerne af rollen som dansk udviklingsarbejder tog allerede form i 1950’erne. Det skete i høj grad på et projekt drevet af Mellemfolkeligt Samvirke 1953-59 – ikke i et fjernt udviklingsland, men i Syditalien. Det viser den smukke sort-hvide film fra 1960 af en af dansk dokumentarfilms største navne, Theodor Christensen: Vejen til Sartano.
Man aner konturerne af den fremtidige danske u-landsfrivillige: Danskerne lever og arbejder sammen med Sartanos bønder, hjælper dem med at løse praktiske problemer i hjem og landbrug og underviser i deres center om aftenen.
Filmens fortæller er den lille landsbys lokale læge, som Ernst Bruun Olsen i øvrigt lægger dansk stemme til. Ved at vælge en italiensk fortæller, kan filmen godt tillade sig at være kritisk over for italienerne, men begejstret for det danske pust.
Jo, danskerne kan noget, italienerne ikke kan. Den danske model kan bruges andre steder til at skabe udvikling. Moralen er klar:
UNESCO begejstret for filmen
Theodor Christensens film vakte international opsigt. UNESCO, der var med til at støtte den, bekostede også en engelsk version, ”No Man Alone”, til international visning. Men det er formentlig længe siden, filmen er blevet vist/set.
I mange år har den nemlig ligget i Filmarkivet hos Det Danske Filminstitut. U-landsgammelt har fundet filmen frem og fået den digitaliseret. Den kan ses på dvd eller lignende i Videoteket i Filmhuset, Gothersgade 55 i København.
Filmarkivet har de vigtige rulletekst-oplysninger om filmen, men ikke meget om baggrunden for den. Det kan man til gengæld finde i Kjeld Juuls bog, Mod nye grænser, om hvordan dansk udviklingssamarbejde blev til i perioden 1943-63. Den har et helt kapitel, ’Landsbyudvikling i Syditalien, 1953-59’, om det, som filmen handler om.
Også antropologen Kirsten Rønne har studeret sporene efter Mellemfolkeligt Samvirke i det lille, syditalienske landsbysamfund. I en artikel i tidsskriftet Jordens Folk 1999/2 fortæller hun om bl.a. filmoptagelserne og om den velkomst, hun og hendes kursister fik, da de i 1989 besøgte Sartano:
”Som gave til byen havde vi en videokopi af dokumentarfilmen ”Vejen til Sartano”, som var optaget på stedet i 1959. Vor entre i byen blev et slags triumftog, hvor vi dels red på de ”gamle” danskeres renommé – men også på en stor bølge af undren: Hvem er de danskere?
Kender du til film/filmoptagelser om tidlig dansk bistand?
Filmarkivet rummer flere film om dansk bistand helt tilbage fra 1950’ne, men måske ikke dem alle. Har du kendskab til film – eller private optagelser – som Vejen til Sartano eller andet, så hører vi gerne fra dig.
Også hvis du kender til projektet i Italien eller til nogen, der var med dengang i 50’erne.
Kontakt Bo Illum Jørgensen på 2211 7272 eller [email protected]
Næste mandag på U-landsgammelt: Da dansk films tunge drenge kiggede mod Syd