“Jeg mener, det er vigtigt at lytte til og forstå, hvilke tanker man gør sig fra politikernes og beslutningstagernes side i forhold til det at skabe et godt erhvervsklima. Og med de store geografiske afstande mellem Danmark og Argentina er dette møde en oplagt mulighed for at få et direkte indblik,” påpeger Paul R. Marcun, som er Senior Vice President i Coloplast.
Coloplast, som udvikler og markedsfører produkter til bl.a. stomipatienter, har de sidste 20 år været etableret med et datterselskab i Argentina og forventningerne til fremtiden er høje. De forventer at fordoble deres forretninger i landet inden for en kortere tidshorisont.
“Argentina er et attraktivt marked for os, og vi har allerede en god forretning kørende i landet ved hjælp af vores kompetente lokale organisation. Men det, du altid kigger på som investor i andre lande, er, hvor stabil udviklingen er på erhvervsområdet – politisk, økonomisk og med hensyn til ehvervs- og handelspolitik,” siger Paul R. Marcun.
For Coloplast vil en handelsaftale betyde bedre adgang til flere patienter, fordi virksomheden vil kunne levere til lavere priser. Men det afhænger naturligvis også af, hvordan landet ellers udvikler sig – ikke mindst når det gælder sundhedssektoren. Derfor lytter folk som Paul R. Marcun godt efter, når vicepræsidenten taler.
“Når vi ser på Argentina, synes vi virkelig, at landet udvikler sig i den rigtige retning. Men det er afgørende for Coloplast, at investeringsmiljøet er stabilt og forudsigeligt. Så det lytter jeg især efter, når jeg hører vicepræsidenten tale.”.
Opgør med høje toldsatser
Lige siden år 2000 har EU arbejdet på en handelsaftale med de såkaldte Mercosur-lande: Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay – fire lande, som tilsammen har en befolkning på ca. 250 mio. mennesker. Processen har været lang, men nu er der håb forude. Og det er ikke forholdet mellem Danmark og Argentina, som står i vejen. Tværtimod.
“Relationerne mellem Danmark og Argentina rækker faktisk helt tilbage til 1800-tallet, hvor danske tilflyttere var med til at skabe en stor hvedeindustri i Argentina til glæde for begge lande. Alligevel har det ikke altid været lige let for os at handle med hinanden på tværs af Atlanten, siger Thomas Bustrup,” som er direktør i Dansk Industri (DI).
Høje toldsatser og tekniske handelshindringer har gjort samhandlen både dyr og besværlig for begge parter. Europæiske industri-maskiner har bl.a. være pålagt en told på op til 35 pct. i Mercosur-landene, mens tekniske handelshindringer har gjort det svært for virksomheder fra EU at byde ind på de offentlige opgaver i landene. De forhold vil en handelsaftale gøre op med.
Med den kommende frihandelsaftale kan danske og europæiske virksomheder se frem til helt andre vilkår, og det vil være en stor konkurrencefordel for danske virksomheder på det globale marked, når de får langt lettere adgang til en kvart milliard latinamerikanske forbrugere. Derfor glæder Dansk Industri sig over den argentinske vicepræsidents besøg.
“Forhandlingerne har stået på i mange år, og tidligere i forløbet var det bl.a. Argentina, som var tilbageholdende i forhold til en aftale, men sådan er det ikke længere. Ikke mindst i de sidste fire år har den argentinske regeringen virkelig åbnet op. Så når Argentinas vicepræsident Gabriela Michetti mødes med danske virksomheder i dag, er det endnu et signal, der understreger vores fælles ønske om at øge samhandlen,” siger Thomas Bustrup.