Argentinske kvindegrupper støtter nonner, der har anklaget ærkebiskop for fysisk og psykisk vold

Kvinderettighedsbevægelsen er stor i Argentina og er tit stødt sammen med katolske kræfter. Billedet her er fra Kvindernes internationale kampdag den 8. marts 2021 i Buenos Aires.


Foto: Alejo Manuel Avila/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Gerd Kieffer

9. maj 2022

”Søster, vi tror på dig!”

”Slut med voldelige præster.”

Sådan lød teksten på nogle af skiltene, som man sidste tirsdag kunne læse til en demonstration i den argentinske by Salta cirka 1.500 kilometer nordvest for hovedstaden Buenos Aires.

Her var omkring tyve feministgrupper gået sammen om en støttedemonstration for at bakke op om 18 nonner fra St. Bernard-klostret i byen.

De 18 søstre, der er del af karmeliterordenen, har nemlig i en højst opsigtvækkende sag anklaget den lokale ærkebiskop og to andre kirkelige embedsmænd for fysisk og psykisk vold.

Det er en yderst sjælden alliance i et land, hvor kvinderettighedsforkæmpere og den katolske kirke absolut ikke plejer at stå på samme side.

”Nogle gange tænker man, at søstrene lever et fromt liv i harmoni, men selve kirkens vold har nu fået dem til at sige ”slut”,” sagde Irene Cari til det katolske medie Crux. Cari er del af gruppen Forum of Women for Equal Opportunities, der var en af de organisationer, der deltog i demonstrationen. 

Også blandt Saltos indbyggere var der opbakning til nonnerne.

”Jeg mener, loven skal gælde for ham (ærkebiskoppen, red.) som for alle andre. Bliver han fundet skyldig, skal han i fængsel. Det har overrasket alle, at nonnerne har vovet at anklage selve biskoppen,” sagde Enzo Di Gianantonio, som nyhedsbureauet AP har snakket med.

Et desperat råb om hjælp

Sagen er også interessant, fordi det er yderst sjældent, at den slags anklager i det katolske miljø ender med at gå rettens vej.

Nonnerne havde da også tidligere sendt en intern klage, hvorefter Vatikanet sendte biskop emritus Martín de Elizalde for at undersøge sagen. I et ordentligt plottvist er de Elizalde nu blandt de tre anklagede – de to andre er ærkebiskop i Salta-provinsen Mario Antonio Cargnello og præst Licio Ajalla.

Nonnernes advokat Claudia Zerda Lamas siger ifølge AP, at anklagen er ”et desperat råb om hjælp”, fordi de føler sig ”krænkede som kvinder”.

Foruden anklager om fysisk vold, tæller anklageskriftet anklager om trusler og om økonomisk vold. Blandt andet skulle ærkebiskoppen have blokeret udpegelsen af en ny priorinde, foruden hvilken det er svært at drive et nonnekloster.

Da dommeren har pålagt parternes advokater ikke at snakke med medierne, er de nærmere detaljer uvisse. 

Ærkebiskop Cargnello nægter alle anklager. Det vides endnu ikke, hvordan de to øvrige forholder sig til anklagerne.